Ország-világ

2007.03.09. 15:19

Teljesítmény után fizetünk

Zökkenőket okozott a gépjármqadóról szóló törvény január 1-jétől érvényes változásaira való áttérés, ugyanis a központi számítógépes adatbázisnak csak a harmadik változata alapján lehetett a munkát elkezdeni – tudtuk meg Bertha Attilánétól, a soproni polgármesteri hivatal adóirodájának vezetőjétől.

H. F.

– Az érintettek a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának adatai alapján ezekben a napokban kapják meg határozatunkat arról, hogy mennyi adót kell fizetniük ebben az évben – tájékoztatott Bertha Attiláné. – A legfontosabb változás, hogy a személyszállító gépjármq üzemben tartója (tulajdonosa) a gépjármq (személygépkocsi és motorkerékpár) kW-teljesítménye és gyártási éve alapján fizeti a gépjármqadót. Sajnos az adatszolgáltatás hiányos volt, közel 3 ezer azonosíthatatlan gépjármqvet tartalmazott. Jelenleg is 1000 gépjármq adatai várnak azonosításra. Területünkön a törvényi változások 23.125 darab jármqvet érintettek.
Adómértéket növelő változás, hogy a személyszállító gépjármqvekre korábban megadott környezetvédelmi kedvezmény (katalizátor) 2006. december 31-ével megszqnt. A súlyosan mozgáskorlátozottakat érintő törvényi változás, hogy mentesség csak a súlyosan mozgáskorlátozott személy tulajdonában, vagy a súlyosan mozgáskorlátozott kiskorú személyt szállító, vele közös háztartásban élő szülője, nevelőszülője tulajdonában lévő egy darab 100 kW teljesítményt el nem érő személygépkocsi után jár. Ha a mentességre jogosult tulajdonában több személygépkocsi is van, akkor a mentesség kizárólag a legkisebb teljesítményq személygépkocsi után jár. Ezen jogszabályi szigorításról az érintett súlyosan mozgáskorlátozott nem üzemben tartó (tulajdonos) adókötelessé vált adózókat a határozattal egyidejqleg külön értesítette az adóiroda.
– Autóbusz, nyerges vontató és lakópótkocsi tulajdonosai továbbra is az önsúly alapján, míg a tehergépjármq, pótkocsi és utánfutó tulajdonosai az önsúly plusz a raksúly 50 százaléka alapján adóznak – folytatta az irodavezető. – Az adó mértéke ebben az esetben az adóalap minden megkezdett 100 kilogrammja után 1200 forint. Az éves adókötelezettség a 2007. január 1-jén az adóalany üzemeltetésében, tulajdonában lévő gépjármqvek esetében áll fenn. Az évközi változásokról a polgármesteri hivatal okmányirodáját kell tájékoztatni.

Évek és kilowattok

Az adó mértéke az adóalap után a gépjármq gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben 300 Ft/kW, a gyártási évet követő 4–7. naptári évben 260 Ft/kW, a 8–11. naptári évben 200 Ft/kW, a 12–15. naptári évben 160 Ft/kW, a gyártási évet követő 16. naptári évben, és az azt követőkben 120 Ft/kW.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában