Ország-világ

2007.03.22. 15:19

Újabb népszavazás a kettős állampolgárságról?

Ismét népszavazást kezdeményez a Magyarok Világszövetsége azért, hogy magyar állampolgárságot kapjanak a határontúli magyarok. A Fidesz szerint a népszavazás nem megfelelő eszköz a kettős állampolgárság eléréséhez - mondta a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke.

A szervezet elnöke közölte: a 2004-ben megfogalmazott kérdést változatlan formában juttatták el az Országos Választási Bizottsághoz. A testületnek április 6-ig kell döntenie az ügyben.

Eljött az ideje annak, hogy a magyar politika elégtételt adjon a külhoni magyaroknak. A Magyarok Világszövetsége minden olyan politikai erővel és civil szervezettel hajlandó együttműködni, amely támogatja kezdeményezését  - mondta Patrubány Miklós.

A 2004. december 5-én ugyanebben a témában rendezett népszavazás eredménytelen volt, mert a kérdésre nem adott azonos választ a szavazópolgárok legalább 25 százaléka.

Németh Zsolt reagált a MVSZ elnökének bejelentésére, hogy ismét népszavazást kezdeményeznek a külhoni magyarok magyar állampolgárságának visszaállítására.

"A kettős állampolgárságról továbbra is úgy gondoljuk, hogy megvalósítandó, ugyanakkor a népszavazás, mint intézmény, nem megfelelő eszköz ennek a célkitűzésnek az eléréséhez, mint ahogy ez 2004. december 5-én tapasztalható volt" - mondta az ellenzéki politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában