Ország-világ

2007.03.09. 15:19

Ünneplő

Közelg március idusa. Nemzeti ünnepünk napja. Az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója. Azon napok és tettek ünnepe, amelyek elég rég voltak ahhoz, hogy mindenki büszkén emlékezzen rájuk. Vita legfeljebb némely történészek közt van, hangsúlybéli ügyekben. Bár ha meggondolom, azért az elmúlt években volt rá kísérlet, hogy a jelen magyarjait össze sikerüljön ugrasztani azzal, hogy választani kell Kossuth és Széchenyi között. Szerencsére csak részsikert értek el az ármánykodók.


És meg is érkeztünk a mához. Mert nemzeti ünnepünk ürügyén, arra készülve nem arról szól a közbeszéd, hogy micsoda idők voltak azok, micsoda személyiségek voltak ők! Hogy hogyan válhat legendává, meglett emberek eszményképévé egy huszonöt éves ifjonc költő. Hogyan válhat eggyé a nemzet a nemléte határán, s hogy hogyan adhat erőt aztán évszázadokra az idegen túlerővel levert szabadságharc. Hogy az igaz ügyek összehozzák az igaz embereket, ahol a náció lényegtelen, a különbözőség inkább összeköt, mint elválaszt.
Nem ezekről szól ma az ország. Más kérdések tolakodnak elő. Együtt vagy külön ünnepeljenek-e a pártok? Hol demonstráljon (külön) a Fidesz? Miért mond beszédet Demszky? Vajon mer-e beszédet mondani Gyurcsány? Kinek a demonstrációját ne engedélyezze a hatóság? Mit tqzzünk a hajtókánkra? Hogyan lehet Molotov-koktélt készíteni? Lövethessen-e gumigolyóval Gergényi? Megszámozzák-e a rendőröket? Mit derített ki a titkosszolgálat a szervezkedőkről? Kiket kellene lesittelni az ünnepre, a biztonság kedvéért? Hány rendőrt kell majd mozgósítani?
Borzasztó és lehangoló. Ugyan, mit mondana minderről Petőfi, aki életét adta ezért a nemzetért? Mit üzenne a ma politikusainak és választóiknak? Talán azt, amit a miniszterelnök vágott párttársai szemébe Őszödön.
... Nem kicsit, nagyon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában