Ország-világ

2007.04.15. 16:19

Az iparűzési adó nem ellentétes az uniós joggal

Nem ellentétes a magyar iparűzési adó az európai uniós jogrenddel az Európai Bizottság álláspontja szerint – Kovács László adó- és vámügyi felelős bejelentése szerint a brüsszeli testület ezt a véleményt juttatta el az Európai Bírósághoz.

A luxemburgi székhelyű uniós bíróság azt követően fordult állásfoglalásért Brüsszelhez, hogy Magyarországról néhány cég megkeresése alapján két bíróság (a Zala megyei és a fővárosi) jogértelmezést kért tőle a témáról.
Az Európai Bíróság az ilyenkor szokásos eljárás szerint véleményt kért az Európai Bizottság jogi szolgálatától is. A bizottság álláspontja az, hogy a magyar iparűzési adó nem forgalmi adó jellegű, vagyis kivetése nem sérti azt az uniós szabályt, hogy egy tagállamban csak egyfajta forgalmi adót lehet kivetni, ami Magyarország esetében az áfa – erősítette meg [namelink name="Kovács László"] az MTI értesülését. Elmondta: az Európai Bíróság a brüsszeli bizottság mellett bekéri a Pénzügyminisztérium, valamint az érintett, az eljárást kezdeményező cégek véleményét.

A bíróság véleményt kér emellett arról is, hogy az érintettek szükségesnek tartják-e tárgyalás lefolytatását. Az Európai Bizottság álláspontját képviselő jogi szolgálat tárgyalást nem tart szükségesnek. Amennyiben a PM és az érintett cégek sem tartják ezt szükségesnek, akkor a bíróság legkésőbb ez év őszén meghozza a döntést, amely a hasonló olasz adó ügyét alapul véve az iparűzési adót nem fogja a közösségi jogrenddel ellentétesnek minősíteni, így azt nem kell megszüntetni.

Amennyiben bármelyik fél ragaszkodik a tárgyaláshoz, az értelemszerűen késleltetni fogja a bíróság döntését, de annak lényegét minden valószínűség szerint nem fogja befolyásolni – tette hozzá [namelink name="Kovács László"].

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában