Ország-világ

2007.04.23. 16:19

Érdemek: Nevéhez fqződik a Szovjetunió felbomlása, a békés demokratikus átmenet Meghalt Borisz Jelcin volt elnök

Moszkva MTI Hétfőn Moszkvában váratlanul elhunyt Oroszország első elnöke, Borisz Nyikolajevics Jelcin – közölte a Kreml, amely szerint a halál oka szív- és keringési elégtelenség. Borisz Jelcin február 1-jén töltötte be 76. életévét.

Jelcin nevéhez fqződik a Szovjetunió felbomlása, valamint a demokráciába és a piacgazdaságba való átmenet, sokan mégis úgy emlékeznek rá, mint akinek az elnöksége alatt az ország meredeken hanyatlott. Ellentmondásos személyiség volt. Hivatalában minden hatalmat felhalmozott, amit csak tudott, majd 1999. december 31-i drámai hangú újévi beszédében mindenről lemondott.
Az 1991. augusztusi államcsínykísérlet idején egy harckocsin állt, és ő irányította ugyanazon év december 25-én a Szovjetunió békés felbomlását. Szabadpiaci reformokat vezetett be, létrehozta a magánszektort, lehetővé tette a külföldi beruházásokat.
Külpolitikájában biztosította az egykori szovjet tömb államainak a függetlenséget,
ellenőrizte a haderő- és fegyverzetcsökkentést és meleg kapcsolatokat ápolt a nyugati vezetőkkel.
1993 októberében harckocsikat küldött a parlamentet megszálló keményvonalasok ellen, akik előzőleg utcai harcokat robbantottak ki Moszkva utcáin. 1994. december végén háborút indított a csecsen szakadárok ellen, amely 1996-ban megalázó vereséggel és az orosz csapatok kivonásával ért véget.
Hitelének lejáratását az 1998 nyarán bekövetkezett pénzügyi válság tetőzte be 1999. decemberi meglepetésszerq lemondása előtt. Önként távozott a hatalomból, és bocsánatot kért honfitársaitól az elkövetett hibákért.
Amire emlékszik a világ: 1991. augusztus 19-én, a keményvonalas kommunisták moszkvai puccskísérletének idején jött el Jelcin nagy pillanata, amikor először kellett megállítania a visszarendeződést.
MTI/AP – MTI/EPA/Miguel Villagran

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában