Ország-világ

2007.04.27. 16:19

Lemondásra készül a brit kormányfő

A jövő héten bejelentheti távozását a kormányzó brit Munkáspárt éléről Tony Blair miniszterelnök, így próbálva javítani pártja esélyeit a csütörtöki részleges helyhatósági és tartományi törvényhozási választásokon - írta a kormányfőhöz közeli forrásokat idézve a pénteki The Daily Telegraph.

A bejelentéssel Blair miniszterelnöki tisztsége is azonnal ügyvezető jellegűvé válna az utód megválasztásáig, mivel az íratlan brit alkotmányos szokásjog alapján a kormányfő és a kormánypárt alsóházi vezére mindig ugyanaz a személy.

A legnagyobb konzervatív brit napilap forrásai szerint Blair akár már kedden - a Labour hatalomra kerülésének tizedik évfordulóján, két nappal a Munkáspárt számára minden előrejelzés alapján súlyos veszteségeket ígérő helyi választások előtt - lemondhat.

Az angol-walesi részleges helyhatósági, és a skóciai törvényhozási választások előtt egymást követik a Labour népszerűségi mélypontját mutató közvélemény-kutatások. A legutóbbit éppen a pénteki The Daily Telegraph közölte; eszerint az ellenzéki Konzervatív Párt támogatottsága jelenleg 37 százalékos, a Munkáspárté 32 százalékos.

A YouGov közvélemény-kutató által elvégzett felmérés elemzése kiemeli, hogy a toryk 12 hónapja folyamatosan a brit baloldal legnagyobb pártja előtt járnak a népszerűségi listákon, ami legutóbb Margaret Thatcher kormányzása idején fordult elő a 80-as években.

A múlt héten a Populus közvélemény-kutató - amely a The Times című napilap megbízásából végez havi országos felméréseket - azt hozta ki, hogy a Blair-korszak eddigi mélypontjára süllyedt a Munkáspárt támogatottsága. Az áprilisi Times/Populus-felmérés 29 százalékot mutatott ki a Labournek; az ellenzéki Konzervatív Párt ezen a listán nyolcpontos vezetéssel szintén 37 százalékon állt.

A Populus-kutatások történetében a Munkáspárt népszerűségi rátája nem volt ennyire alacsony azóta, hogy Blair 1994-ben átvette a vezéri és miniszterelnök-jelölti posztot.

A pénteki The Daily Telegraph által idézett források szerint ebben a helyzetben Blair legközelebbi tanácsadói azt javasolják a kormányfőnek, hogy még a május 3-ai helyi választások előtt jelentse be távozását. Tony Blair még leghűségesebb támogatói szerint is annyira népszerűtlenné vált, hogy távozása javíthatja a párt esélyeit a csütörtöki választásokon - áll a vezető jobboldali brit napilap cikkében.

A legtöbb londoni politikai megfigyelő eddig azzal számolt, hogy Blair az új észak-írországi önkormányzat május 8-ai eskütétele után jelenti be távozását, de a lap egyik forrása szerint valószínűtlen, hogy "akár addig is ki akarná húzni".

A Munkáspárt 1997 májusában földcsuszamlásszerű győzelemmel vetett véget a 18 évi tory érának, és Blair - rekordot felállítva a brit baloldal történetében - a tíz évvel ezelőttivel együtt összesen három választást nyert egymás után a Labour élén.

A kormányfő személyét azonban - főleg az iraki háborút kísérő belpolitikai botrányok és népszerűségvesztés miatt - egyre inkább koloncnak tekintik saját pártján belül is. Tony Blair már tavaly bejelentette, hogy az idén távozik, bár azt soha nem pontosította, hogy mikor. Mindössze annyit árult el, hogy a Munkáspárt tavaly őszi éves kongresszusa volt az utolsó, amelyen miniszterelnökként részt vett.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában