Ország-világ

2007.04.19. 16:19

Támogatott napkollektorok

A napenergia megoldást jelenthet a takarékoskodásra a társasházaknak is.

Nemcsak ablakcserére, hanem a megújuló energiaforrások kiaknázására is lehet pályázni a gazdasági minisztériumnál. A napkollektor telepítése 5–6 év alatt megtérülhet, s a család energiaköltségeinek akár felét is fedezheti.

Egyre többen barátkoznak az alternatív energiaforrásokkal – köszönhetően az egyre növekvő energiaáraknak –, és szereltetnek fel például napkollektort.

A 2–11 négyzetméteres szolárelemekkel, típustól függően akár a melegvíz- és fűtésköltségek 40–50 százaléka is megspórolható.

– Sokan érdeklődnek, köztük olyanok, akik nem kifejezetten anyagi megfontolásból, hanem környezettudatosságból választják a napenergiát – mondja Vincze Tibor, a győri Trio-Contact Kft. vezetője, példaként hozva fel annak a nyúli nyaralónak a tulajdonosát, aki nemcsak a meleg vizet állítja így elő, hanem az udvari medencét is ezzel fűti.

A lehetőséget nemcsak a magánemberek fedezték fel, a győri Lukács-középiskolában már felszerelték, és éppen beüzemelés alatt áll az a hat négyzetméteres kollektor, amely a használati meleg víz előállításába és a fűtésbe is besegít majd, de több más iskola, így a Hild vezetői is fontolgatják, hogy kiegészítő energiaforrásként a Nap erejét is bevonják az üzemeltetésbe. Sokan a panelok és társasházak jövőjét is ebben a megoldásban látják; a főváros 18. kerületében álló Alacska-lakótelep egyik 50 lakásos társasházát nemrég szerelték fel napelemekkel, s azóta a melegvíz-ellátásáról napkollektorok gondoskodnak.

A legtöbben az egyszerűbb (és olcsóbb), kizárólag meleg víz előállítására képes berendezést választják – ezzel a szükséges meleg víz 80 százaléka fedezhető –; a fűtésrásegítéssel kiegészített verzióval ezenfelül a fűtési szezonban a gázszámla negyede is „kiváltható", amit már érdemes átgondolni. Ennek ellenére sokan megijednek a telepítési költségektől. Az egyszerűbb berendezés 600 ezer forintból építhető ki, míg a fűtésre is alkalmas változat egy átlagos méretű családi háznál közel kétmillióból. A szakember szerint azonban ez 5–6 év alatt megtérül, különösen, hogy karbantartási költségük nincs a napkollektoroknak.

A gazdasági minisztérium most kiírt pályázatán a napkollektor telepítésének 15 százaléka, de lakásonként legfeljebb 265 ezer forint nyerhető el támogatásként, az önrészre pedig kedvezményes hitel vehető fel. Az energiapályázat részletei, valamint letölthető adatlap az interneten:
www.gkm.gov.hu/feladataink/energetika/nep2007.html.

Pomaranski Luca

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában