Ország-világ

2007.05.29. 16:19

A krónikus fáradtság

A tavaszi fáradság fogalmát régebben vitaminhiánnyal magyarázták, mára azonban ez az elképzelés megdőlt.

A „tavaszi fáradtság" fogalma általánosan ismert : április-május tájékán nem kevesen veszik észre magukon, hogy több pihenést kívánnak, nehezebben megy a reggeli felébredés, lelassultan, fáradtan telik a nap. Régebben az okát egyszerű vitaminhiánnyal magyarázták, mára azonban ez a hipotézis megdőlt. Hiszen mind a természetes, mind a mesterséges, kiegészítő vitaminkészítmények könnyen elérhetővé váltak, a panaszok azonban változatlanul sokakat érintenek.

Felborul az agy hormonális egyensúlya

A kutatások azt igazolták, hogy felborul az agy hormonális
(neurokémiai) egyensúlya, kóros irányba tolódik el a szerotoninszintje és megváltozik a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (úgynevezett stressztengely) aktivitása is. Az immunrendszernek ugyancsak szerepe van a krónikus fáradtság tüneteinek kialakulásában és fenntartásában. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint tehát környezeti hatások és genetikai hajlamosítottság együttesen felelősek a tünetek fennállásáért.

Nappal fáradékonyság, éjszaka alvászavar

Fő tünetei között az alvászavar és a nappali passzivitás, fáradékonyság szerepel. Az alvászavar típusa lehet aluszékonyság, de megromlott éjszakai alvás is. Az immunrendszer szerepére utal, hogy ebben az állapotban vírusfertőzések is gyakrabban fordulhatnak elő. Az is gyakori jelenség, hogy a fájdalom elviselésének képessége csökken és a beteg a krónikus fáradtság mellett különböző típusú fájdalmakkal – ezek elsősorban ízületi fájdalmak és fejfájás – is küszködnek.

Kezelés

Gyógykezelésre vonatkozóan jelenleg az antidepresszáns terá-
piától várhatóak kedvező eredmények. A gyógykezelés nyomán a kínzó tünetek csökkennek, az aktivitás nő, az alvás rendeződik, a fájdalomküszöb emelkedik, a fájdalmak ennek révén csökkennek. Igen pozitív adatok vannak arra vonatkozóan, hogy a rendszeres testmozgás, a sport kedvezően befolyásolja a panaszokat: élénkít, jobb közérzetre vezet.

Fontos, hogy a gyógykezelés megkezdése előtt a fenti panaszokkal küszködő páciens teljes körű belgyógyászati kivizsgáláson essen át, hogy pontosan tisztázódjon, nem áll-e bármiféle testi betegség a panaszai hátterében. Ezek hiánya esetén azonban feltétlenül indokolt a kezelés megkezdése, mivel a passzivitás, lelassultság nemcsak a közérzetet, de a napi otthoni és a munkahelyi teljesítőképességet is igen megronthatja.

Nincs konkrét testi elváltozás

A krónikus fáradtság szindróma az úgynevezett funkcionális kórképek között tartható számon. Ez azt jelenti, hogy konkrét testi megbetegedés, elváltozás nem mutatható ki hátterében, elsősorban a depresszív és szorongással járó kórképekkel mutat hasonlóságot. Ezen funkcionálisnak nevezett kórképek közé tartozik az irritábilis bél szindróma, a krónikus izomfájdalom (fibromialgia) vagy a krónikus kismedencei fájdalom tünet-
együttese.

Dr. [namelink name="Radics Judit"] (pszichiáter, magatartás-terapeuta főorvos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában