Ország-világ

2007.05.10. 16:19

A miniszterelnök zseniális máglyarakása

Dobrev Klára az Egészséges Településekért Alapítvány kuratóriumának elnökeként az egészséges életmód zászlóvivője.

Dobrev Klára az Egészséges Településekért Alapítvány kuratóriumának elnökeként az egészséges életmód zászlóvivője. A darnózseli egészségmegőrző napon a család étkezési szokásairól faggattuk.

– Ki a „konyhatündér", ki hordja a kötényt a családban?

– Általában a férjem főz, és mindig kipróbál valami újat. Édesszájúak vagyunk, a madártej, túrós rétes nagyon kelendő nálunk. A férjem zseniális máglyarakást tud készíteni, de természetesen leveseket, húsokat, ragukat, rizses húst, töltött paprikát is, szóval mindent, és persze a gyerekek szája íze szerint. Bár mostanában kicsit kevesebb ideje jut a főzésre, a mi nagy bánatunkra.

– Az egészséges táplálkozás milyen szerepet kap az étrendjükben?

– Odafigyelünk, hogy mit fogyasztunk. Ez nem azt jelenti, hogy kizárólag csak nagyon egészséges ételeket eszünk, mondjuk zöldségeket, vagy répát rágcsálunk reggel, délben, este, de nem is a nagyon nehéz ételeket készítjük. Nem zsírral főzünk, olajat használunk, abból is keveset. Megválogatjuk, mit nassolunk. A gyerekeim imádják az almachipset, és azt látom, hogy boldogan esznek almát is. De ez nem azt jelenti, hogy ha elmegyünk moziba, akkor ne ehetnének meg egy chipset vagy ne ihatnának meg egy kólát, de például otthon nincs kóla és nincs chips sem. Én inkább az egyensúlyban hiszek, nem vagyok nagyon megszállott a táplálkozás terén, hogy kizárólag csak nagyon egészséges dolgokat lehet fogyasztani.

– Csak a magyar konyha remekeit fogyasztják, vagy az étrendjükbe belefér mondjuk egy kis pizza, hamburger is?

– A pizza minden gyerek álma, de persze otthon az sincs. A kedvenc ételeink a húsleves, töltött paprika, a rizses hús, a sütemények. Nemrég az anyósom járt nálunk, hát akkor főzelék főzelék hátán volt. Nagyon szeretjük a sóskát a főzelékek közül, ez persze nem jelenti azt, hogy néha nem engedünk meg magunknak egy kis körömpörköltet.

– A magyar konyhát sikerül népszerűsíteniük a külföldi vendégeik körében?

A külföldi vendégeink szerint a magyar konyhánál finomabb nincs, csak ezt valahogy így mondják: „Jaj, a világon a magyarnál finomabb konyha nincs!" Szerintük nem lehet egy ebédet úgy végigenni, hogy az ember ne feküdjön le pihenni egy bográcsgulyás, pörkölt és lángosrétes után.– Minden külföldi, aki Magyarországra látogat, azt mondja, hogy a magyar konyhánál a világon finomabb nincs, csak ezt valahogy így mondják: „Jaj, a világon a magyarnál finomabb konyha nincs!" Nagyon nehéznek tartják, szerintük nem lehet egy hétköznapi ebédet úgy végigenni, hogy az ember ne feküdjön le pihenni egy bográcsgulyás, pörkölt és lángosrétes után.

– A miniszterelnök feleségeként mennyi ideje jut a konyhában tevékenykedni?

– A konyha elsődlegesen a férjem területe lenne, ha otthon van. Hétköznap mindenki a családból az iskolában, a munkahelyén eszik, hétköznap nincs nagy főzés, a vacsorákat azonban igyekszünk közösen elfogyasztani, ami általában hidegétel vagy melegszendvics, amit gyorsan elkészíthetünk. A hétvégék azok, amelyek a főzésről szólnak, és amikor nincs otthon a férjem, akkor értelemszerűen én vagyok a soros. De azért be kell látnom, hogy a gyerekeim jobban örülnek annak, ha a férjem főz, mert neki mindig jobban sikerülnek az ételek! 

A magyar konyha

A miniszterelnök felesége fontosnak tartja Frank Júlia „Könnyed magyar konyha" című könyvét. A magyar konyhából elmaradt a reform, amelyen átesett akár a francia vagy az olasz konyha, és Dobrev Klára szerint Frank Júlia hosszú évek próbálgatásaival egy lépéssel közelebb került, hogy hogyan lehet az étel ízét úgy megőrizni, hogy nem kell rengeteg zsírt beletenni a pörköltbe, hogy hogyan lehet a bográcsgulyás ízét úgy megtartani, hogy ne tocsogjon a zsírtól, és ha az ember megeszi, akkor ne kelljen másfél órát pihennie, míg magához tér. Dobrev Klára úgy véli, az lenne fontos, ha megőrizve a finom ízeket, sikerülne a mai életvitelünkhöz igazítani a magyar konyhát, hiszen ma már nagyon kevesen dolgoznak tizenkét óra nagyon kemény fizikai munkát a földeken. Ezért érdemes a táplálkozásunkhoz igazítani az étrendünket is.

Mészely Réka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában