Ország-világ

2007.05.11. 16:19

Gordon Brownt javasolta utódjának Tony Blair

Egyértelmű támogatásáról biztosította Gordon Brown pénzügyminiszter kormányfői ambícióit Tony Blair brit miniszterelnök, aki előző nap jelentette be, hogy június végén lemond.

Blair londoni sajtóértekezletén "rendkívüli és ritka tehetségnek" nevezte Brownt, és közölte: "nagy örömmel" támogatja megválasztását a Munkáspárt vezéri posztjára és így a miniszterelnöki tisztségre is.

A leköszönő kormányfő hosszasan méltatta Gordon Brown érdemeit, mondván: Brown az ország történetének "talán legsikeresebb pénzügyminisztere", és "megvan az ereje, az ítélőképessége és a tapasztalata is ahhoz, hogy nagyszerű miniszterelnök legyen".

Brownt eddig is mindenki messze a legesélyesebb utódjelöltnek tekintette. Blair azonban most először mondta ki nyilvánosan és egyértelműen, hogy ő is pénzügyminiszterét szeretné a párt és a kormány élén látni távozása után.

Blair és Brown hatalmi rivalizálásáról évek óta - általában nem cáfolt - értesülések keringenek a brit sajtóban. A két politikus állítólag még 1994-ben, ellenzékben megállapodott abban, hogy Blair indulhat a Munkáspárt John Smith halálával akkor megüresedett vezéri tisztségéért, de a Labour kormányra kerülése esetén, "valamikor menet közben" átadja a miniszterelnöki posztot Brownnak. A pénzügyminiszter erre éppen tíz éve vár, mivel a Munkáspárt 1997 májusa óta van kormányon.

Blair előző nap hivatalosan bejelentette, hogy június 27-én benyújtja lemondását II. Erzsébet királynőnek. Ez azt jelenti, hogy a következő hét hétben meg kell választani utódját a Munkáspárt és így a kormány élére.

Jelenleg nincs olyan lehetséges jelölt, aki reális eséllyel indulhatna a posztért Brown ellenében. Korábban hosszú ideig tartotta magát az a spekuláció, hogy John Reid belügyminiszter, Blair bizalmasa és feltétlen szövetségese sorompóba szállhat, e találgatásnak azonban Reid maga vetett véget a minap, bejelentve: nem indul a tisztségért, sőt belügyminiszteri posztjáról is lemond, amint az új kormányfő hivatalba lép.

A lehetséges ellenjelöltek között tartották még nyilván David Milibandet, a fiatal környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztert, aki szintén a Blair-tábor egyik prominense, és nyilvánosan is tett Brownt bíráló kijelentéseket, de Miliband szintén utalt arra - jóllehet nem olyan egyértelműen, mint Reid -, hogy nem száll szembe Brownnal a kampány során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában