Ország-világ

2007.05.06. 16:19

Léna baba a májmqtét után is nyitott a világra

Fertőszéplak munkatársunktól Léna a legkisebb hazai élő transzplantáción átesett baba, aki édesapjától kapta az új, számára az életet jelentő máját 9 hetes korában. A család sok segítséget kapott a Kisalföld olvasóitól, sokan támogatták őket.

A nyolc hónapos Léna baba érdeklődve figyeli a villogó, csilingelő csodákat, megragadja és kacagva zörgeti egyiket-másikat. Bár a vele foglalkozó nénihez nagy a bizalma, szemével időről időre édesanyját és édesapját keresi, akikkel az elmúlt hónapokban hihetetlen nagy utat tettek meg.
[namelink name="Szabó Ferenc"]et és párját, Aponyi Ilonát januárban kerestük fel először fertőszéplaki otthonukban. Akkor olvasóinknak is beszámoltunk a mögöttük álló négy hónap megannyi mélybe zuhanásáról, és az újra és újra szárnyra kapó reményről. Arról, hogy Léna baba születése után néhány órával megkezdődött életéért a vesszőfutás. Az 1. Számú Gyermekklinikán állapították meg, hogy a kislánynak egy nagyon ritka májproblémája van, ami miatt folyamatosan zsugorodik a mája, és átültetés nélkül élete menthetetlen. Közben az is kiderült, hogy Léna vérzékeny, így mqtétre nem alkalmas. Az édesanya azonban nem ismerte a reménytelen jelzőt, csodaszámba ment, hogy végül Léna mégis alkalmassá vált a mqtétre. Németországban anatómiailag az édesapa máját találták alkalmasnak a mqtétre, így ő adott egy 230 grammos darabot lányának. Apa és lánya ma már jól vannak, azaz Léna szépen halad a gyógyulás útján, nagyon sokat fejlődött az elmúlt hónapokban.
Mindezt megerősítette az, amit a soproni gyógypedagógiai fejlesztő és tanácsadóban láttunk. Ilona mindent megtesz kislánya fejlődéséért, így hetente kétszer keresik fel a tanácsadót, ahol Léna baba játékos formában tanulja az észlelés, érzékelés alapjait: – Két hónapja foglalkozunk Lénával, és meglepően szépen fejlődik – említette [namelink name="Némethné Nagy Mária"] gyógypedagógus, csoportvezető, aki szerint kiegyensúlyozott, mindenre nyitott babává vált a kislány. Mindez köszönhető a baba-mama közötti hihetetlen szoros köteléknek, illetve az erőt sugárzó édesapának. Pedig számtalanszor lett volna alkalmuk elkeseredni. Az édesapát a munkahelyéről a májátültetés ideje alatt távollétében elbocsátották. Azóta próbál olyan munkát találni, amelyet össze tud hangolni családja segítésével, hiszen a kislánnyal folyamatosan úton vannak. Rendszeresen utaznak Pestre kontrollra, illetve viszik különböző kezelésekre, fejlesztő foglalkozásokra.
– Igazi bqvészmutatvány az utazásokra, Léna ellátására, a sok-sok gyógyszerre előteremteni az anyagiakat – mesélte Ilona. – Ehhez nagy segítséget kaptunk a Kisalföld olvasóitól, sokan támogattak minket, mindenkinek köszönjük az önzetlenségét! Olyan is akadt, aki étkezési jeggyel lepett meg minket, többen gyermekruhával. Szeretnénk szép lassan a saját lábunkra állni, így én otthon Léna gondozása mellett használt, de szép állapotú gyermekruhák árulását tervezem, a párom pedig egy tetőtisztító vállalkozásban gondolkodik.
Ilona maga az élő remény, ám az elmúlt hónapok küzdelme kikezdte az ő egészségét is. A napról napra okosabb, érdeklődőbb kislányából merít erőt. Készül Léna közelgő szemmqtétjére, ami segít majd a szemtengelyferdülésén. Tudja, hogy még nagyon hosszú út áll előttük, ám ezen az úton ők hárman eddig sem torpantak meg soha…
Segíthetnek

Lénának
Aki úgy érzi, hogy jó szívvel segítene Lénának és szüleinek, az a következő számlaszámon megteheti: [namelink name="Szabó Ferenc"], Raiffeisen Bank,
12094318-00638529-00100004. A szülők a 06-20/349-52-12-es telefonszámon is várják a

segítséget nyújtani kívánók

hívását.
Az alig nyolc hónapos baba és szülei az elmúlt hónapokban hihetetlen nagy utat tettek meg.
Fotó: Magasi Dávid

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában