Ország-világ

2007.05.01. 16:19

Május 1. Európában: felvonulások, tüntetések

Hol derűs felvonulásokkal, hol tiltakozó tüntetésekkel, számos helyen rendőri fellépéssel kísért gyűlésekkel emlékeztek meg Európa-szerte a munka ünnepéről.

A sokéves hagyományoknak megfelelően ezúttal is rendzavarásokkal kezdődtek a május elsejei ünnepségek Németországban. A hatóságok keddre virradóra több mint hatvan randalírozó fiatalt vettek őrizetbe, akik üvegpalackokkal és kövekkel dobálták meg a kivezényelt rendőröket Berlin keleti Friedrichshain negyedében. A rendzavarásra ezúttal is az úgynevezett Walpurgis-éj, a tavaszünnep szolgáltatott ürügyet. Kisebb összecsapások voltak Berlin más kerületeiben is. Ugyanakkor a németországi nagygyűlések középpontjában a minimálbér törvényes bevezetésének követelése állt, s értesülések szerint az ország különböző városaiban rendezett megmozdulásokon jóval több mint félmillióan vettek részt. Az ünnepre időzítették a bejelentést, hogy négymillió alá csökkent a német munkanélküliek száma.

Százezer ember vett részt a szervezők szerint kedden Torinóban a három legnagyobb olasz szakszervezet szervezte május elsejei felvonuláson. A megmozdulás egyperces gyászszünettel kezdődött az üzemi balesetekben életüket vesztett munkások emlékének adózva. A munkahelyi balesetek számának radikális csökkentése mellett emelt szót a rendezvényen Guglielmo Epifani, a baloldali CGIL szakszervezet vezére. Olaszországban évente több mint 1200-an veszítik életüket munkahelyi balesetben a szakszervezetek adatai szerint. Olaszország több más városában is majálisokat, népes megmozdulásokat szerveztek május elsejére.

A kormány első intézkedései oda fognak vezetni, hogy ismét lehetségessé válik a teljes foglalkoztatottság Ausztriában - mondta Alfred Gusenbauer kancellár az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) bécsi ünnepi nagygyűlésén. A Rathausplatzon elmondott beszédében megígérte: az SPÖ mindent meg fog tenni azért, hogy az osztrák gazdasági fellendülés elsősorban a munkanélküliség csökkentését és a teljes foglalkoztatottság megteremtését szolgálja. A nagykoalíció másik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) nagygyűlésén Martin Bartenstein gazdasági és munkaügyi miniszter jelentette be, hogy idén áprilisban a munkanélküliségi mutató az egy évvel ezelőttihez képest 5,6 százalékkal csökkent, így a csaknem 8,2 milliós Ausztriában április végén csak mintegy 219 ezren voltak munka nélkül.

Százezrek vonultak fel Oroszország nagyvárosaiban és tízezrek Moszkvában, többnyire népünnepélyszerű, nyugodt hangulatban. A moszkvai központi rendezvényt a Kremlhez közel álló Egységes Oroszország párthoz kötődő szakszervezeti szövetség szervezte felvonulás alkotta, amelyen közel 25 ezren meneteltek, immár Zrt.-k, Kft.-k szerint tagolódva és kék zászlókat lengetve, nem úgy, mint a szovjet időkben. A moszkvai városháza előtti nagygyűlésen Mihail Smakov szakszervezeti elnök "méltó béreket és nyugdíjakat" követelt, síkraszállva azért, hogy a minimálbér, amely szeptembertől megduplázódik, jövőre érje el a létminimumot.

Jurij Luzskov moszkvai főpolgármester a bojkottálását szorgalmazta "mindannak, ami észt" a tallinni szovjet hősi emlékmű áttelepítése és a katonasírok exhumálása miatt. Több ezren, a rendőrség szerint több mint ötezren vettek részt a kommunisták felvonulásán, a Lenin-szobortól a Marx-szoborig, sarló-kalapácsos vörös zászlók alatt, szovjet mozgalmi dalok ritmusára, a dolgozók nemzetközi szolidaritása jegyében. Gennagyij Zjuganov kommunista pártelnök ugyancsak élesen elítélte azt, amit az észt hatóságok a tallinni emlékművel tettek. A kommunistákkal együtt vonultak más, kisebb baloldali csoportok képviselői.

Vízágyúkkal és könnygázzal oszlatta fel kedden délután a cseh rendőrség a neonáci Nemzeti Ellenállás eredetileg engedélyezett, majd betiltott utcai felvonulását a dél-morvaországi Brünnben. Az összecsapásokban többen megsebesültek, a rendőrség számos tüntetőt letartóztatott. Több mint két tucat személyt tartóztatott le a cseh rendőrség kedd délben Prágában is, amikor mintegy kétszáz baloldali fiatal lezárta a moldvai Lövész-szigetre (Strelecky ostrov) vezető hidat, hogy megakadályozza a Nemzeti Ellenállás híveinek délutánra tervezett felvonulását.

Az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának hagyományos május elsejei nagygyűlése Prágában - mintegy 5-6 ezer résztvevővel - az idén a Csehországba tervezett amerikai radarállomás elleni tiltakozássá változott. Baloldali aktivisták szerint a radarállomás elleni tiltakozást és népszavazást követelő petíciót eddig már mintegy 80 ezer személy írta alá. A rendszerváltás óta először a kommunisták nagygyűlésén a cseh-morva szakszervezetek vezetőségének képviselői is hivatalosan megjelentek.

Az isztambuli rendőrség könnygázt vetett be a május elsejei tüntetők ellen, akik egy korábbi, halálos áldozatokkal járó menetről akartak megemlékezni. A török hatóságok zárt övezetnek minősítették azt a teret, ahol 1977-ben ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a több ezer május elsejei felvonulóra. Az incidensben akkor 34 ember halt meg. A rohamrendőrök kedden engedélyezték néhány török szakszervezeti vezetőnek, hogy koszorúkat helyezzen el a téren, de a tömeget nem engedték oda, hanem könnygázgránátokkal szétkergették. Az összecsapásban egy ember súlyosan megsebesült, kilencszáz személyt előállítottak.

Athénben és más görög városokban dolgozók ezrei gyűltek össze s tiltakoztak egyebek közt az ellen, ahogy a konzervatív kormány egy közelmúltban kipattant nyugdíjalapbotrányt kezel. Három tiltakozó felvonulás zajlott a fővárosban, köztük egy a parlament épülete melletti Szintagma téren, amelyen részt vett az ország legnagyobb szakszervezeti szövetsége és a közalkalmazottak szakszervezete is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában