Ország-világ

2007.05.07. 16:19

Nem halad a kormányzati informatika egységesítése

Amint azt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) már az idei büdzsé tervezetéről szóló tavaly novemberi jelentésében megjósolta, az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakítások nem haladnak a kormány által tavaly nyáron meghatározott ütemben.

A legnagyobb változást a könyvelés, az informatika, a hr-menedzsment, az ingatlankezelési feladatok, a beszerzés és a rendezvényszervezés centralizációja jelentette volna 2007. január 1-jétől. A határozat szerint a tárcák könyvelését a Magyar Államkincstár (MÁK) vette volna át, ám ez nem történt meg. A PM szerint a kormány elképzelése az, hogy a tárcák pénzügyi és gazdasági tevékenységét támogató egységes informatikai rendszert alakítanak ki, de ennek vizsgálata még tart, a központi könyvelésre 2009 előtt nem kerülhet sor.

A minisztériumok ingatlankezelési feladatait a határozat szerint januártól a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) látta volna el, ám ez a folyamat is elhúzódott - tudta meg a Napi Gazdaság Császi Zsolt osztályvezetőtől. A legjobban az informatika egységesítése áll: január 1-jével felállt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH), amelybe a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalt, a Távközlési Szolgálatot és a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatalt olvasztották. A KEKKH jövőre már némi megtakarítási is hozhat, mivel az összevonások nyomán kétszáz főt elbocsátottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában