Ország-világ

2007.06.06. 16:19

Az MSZP is kiállt a teljes a dohányzás tilalom mellett

Az MSZP is támogatja a nyilvános helyen való dohányzás teljes tilalmát – mondta el a párt frakcióvezető-helyettese. Mesterházi Attila a játszótereken, a vidámparkokban és az állatkertekben is betiltaná a füstölést.

Magyarországon egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája a dohányzás okozta megbetegedésekből adódik, szükséges az SZDSZ-es miniszter dohányzás elleni javaslata, amivel az MSZP is egyetért – mondta a képviselő, aki hozzátette, hogy indokolt lenne a társadalmi párbeszéd kezdeményezése az ügyben.

A szocialista politikus elmondta: Magyarországon évente egy dohányos 2200 szál cigarettával végez, míg a passzív dohányosok közül 2300-an halnak meg. Megjegyezte, hogy ezek az adatok jóval lesújtóbbak az európai uniós átlagnál, és ami még ennél is veszélyesebb, az a fiatalok körében mért adat, amely szerint csaknem 80 százalékuk kipróbálta a cigarettázást.

A helyzet orvoslására Mesterházi Attila felvetette: javasolni fogja a szaktárca vezetőinek, hogy a nyilvános zárt helyekre kiterjesztett teljes dohányzást betiltó javaslatot egészítsék ki azzal, hogy a gyermekek által gyakran látogatott nyílt területeken – állatkertekben, vidámparkokban, játszótereken – is korlátozzák a füstölést.

A törvény már ma is lehetőséget biztosít a fogyasztóvédelmi hatóságoknak arra, hogy komoly büntetéssel – akár bezárással is – sújtsanak olyan üzleteket, ahol 18 év alattiakat is kiszolgálnak dohnyárúval. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter pedig a múlt héten jelentette be, hogy a kormány betiltja a dohányzást nyilvános zárt helyeken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában