Ország-világ

2007.06.03. 16:19

Folyamatos megújulás, lendület, akarat

Fél évvel a díjátadó gálát követően Mészáros Antal a Csomiép Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. cégképviselő igazgatója arról számolt be, hogy az eltelt időszakban is számos környezetvédelmi megoldást vezettek be a piacra, és további újításokra készülnek.

Fekete Klára (Délmagyarország)

A lapunk kezdeményezésére alapított, a gazdaságban elért sikereket elismerő Délmagyarország Presztízs Díjat környezetvédelmi kategóriában a zsűri a Csomiép Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft.-nek ítélte oda 2006 novemberében. Fél évvel a díjátadó gálát követően Mészáros Antal cégképviselő igazgató arról számolt be, hogy az eltelt időszakban is számos környezetvédelmi megoldást vezettek be a piacra, és további újításokra készülnek.

A Csomiép Kft. a díjátadás óta eltelt szűk fél esztendő során újabb dinamikus fejlesztéseket hajtott végre, és hajt végre ma is, elsősorban a környezetvédelem jegyében – nyilatkozta Mészáros Antal cégképviselő igazgató. Ilyen például a beton utókezeléséhez nélkülözhetetlen vízzel való takarékoskodás. Mivel jelenleg a drágán kitermelt ivóvizet használják technológiai vízként, már az is nagy nyereség, hogy a betongyárban a mosóvizeket egy speciális rendszeren keresztül visszaforgatják a technológiába.

Méltó emlékhelyek

Elsősorban környezetvédelmi ügyként kezeli a Csomiép Kft. a hagyományos temetkezési mód és az alföldi vízjárásos temetők problémájának megoldását. Szabadalmaztatták, és rövid időn belül megvalósítják a „szarkofág-épületet", mely koporsós és urnás temetésre egyaránt alkalmas lesz. Ebbe az időjárástól függetlenül lehet temetkezni. Fontos számukra, hogy a szarkofág vízzáró, emellett az építési hatóságnak, az egyházi elvárásoknak és a közegészségügyi engedélyeknek is megfelel, a piac gyors lerohanása során ugyanis sokan kihagyják ezeket a lépcsőket. A temetőt azonban nem szabad úgy kezelni, hogy a föld mindent eltakar – mondta Mészáros Antal. A fejlesztésre több mint 16 millió forintot költöttek.

A környezetvédelemben elért sikerként könyvelik el a vásárhelyi székhelyű cégnél, hogy a betonkeverés ÉME engedélyét a kft. több mint egyéves felkészüléssel, rengeteg beszállító tanúsításával kapta meg nemrégiben. Ilyen minősítéssel csak két betongyár rendelkezik az országban, és közülük az egyik a Csomiép Kft. A társaság a nagy lépések között tartja számon azt is, hogy januárban az egyköbméteres homlokrakodó gépüket három és fél köbméteresre váltották, így fele energiával, harmadannyi költséggel végzik el a régi berendezés munkáját.

Egy következő nagy feladat a betonacél-megmunkálás, ezen belül a betonacél-váz létrehozása, hogy kiküszöböljék a piac hektikusságát: jelenleg ugyanis hol el kell küldeni 18-20 embert, hol fel kellene venni húszat-harmincat. Ezért most olyan, a körülményekhez jól alkalmazkodó gépeket állítanak be, amelyekkel, ha nincs más munka, jelentős külső segítséggel talán meg tudják tartani az embereiket. Szintén a környezetvédelmi témákhoz tartozik a vibrációs hatás jelentős lecsökkentése, egyben az energia-megtakarítás is egy úgynevezett öntömörödő betonnal: a műszaki egyetemmel együtt dolgozták ki, ez év áprilisában vezették be a termelésbe. A speciális beton feleslegessé teszi a tömörítő, elektromos árammal működő vibromotorok használatát. A HAURATON Magyarország Kft.-vel közösen pedig olaj-iszap leválasztó műtárgyak exportját kezdték meg Romániába és Bulgáriába.

Mészáros Antal elmondta, a Presztizs Díj sokat lendített a kft. piaci elismertségén, ezzel együtt a felelősségén is. Fő céljuk a folyamatos megújulás, a lendület, az akarat, a tanulás, egymás és a körülöttük élők segítése. A 2006-os esztendő árbevétele elérte az 1,7 milliárd forintot, a 2007-es év terve a 2 milliárd teljesítése. Átlagban 150 családot, azaz 450-500 embert képviselve dolgoznak, küzdenek és tervezik a jövőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában