Ország-világ

2007.06.06. 16:19

Frank Júlia változatos étrendje - interjú

Frank Júlia (képünkön) sokáig opera-énekesnőnek készült, kórustagként, zongorázva élt a zene szeretetének. Aztán a sors úgy hozta, hogy mégsem ezen a területen szerzett hírnevet. A gasztronómia ismerőjeként háziasszonyok százát avatta be a szakácstudomány rejtelmeibe receptkönyveivel. Mi is belekukkanthattunk főzési módszereibe.

– Több mint hatvan szakácskönyv szerzője: ételek, ízek ismerője. Mit jelent önnek az egészséges táplálkozás?
– Változatosan étkezem, és nem hiszem azt, hogy csak egyfajtát kellene ennem. Nagyon sokan áttértek bizonyos fajta egysíkú fogyókúrára, számomra az egészséges táplálkozás változatos étrendet jelent, minél többfajta ételből. Elsősorban kevés zsír, sok rost, sok gyümölcs és zöldség.

– Milyen ételek, nyersanyagok nem hiányozhatnak Frank Júlia konyhájából?

– Nem hiányozhat a hűtőszekrényből a tojás, a sajt, a tejföl vagy valamilyen savanyított tejtermék, kefir, joghurt. Alap a fokhagyma, a vöröshagyma, a krumpli és még valamilyen zöldség.

– Felkarolta az egészséges táplálkozás kérdését Magyarországon. Hogy látja, a magyarok mennyire élnek egészségesen?

– Van, aki nagyon sokat sportol, úgy eszik, ahogy az a „nagykönyvben" elő van írva, van, aki az állandó fogyókúrára esküszik, mások a vegetáriánus életmódra. Mindenkinek a saját életviteléhez, éveihez, kilóihoz kell mérnie a táplálkozását. A változatosság gyönyörködtet. Egy hatvanéves, százkilós embernek nem biztos, hogy sportolnia kell ugyanúgy, mint ahogyan azt huszonöt éves korában tette, és az sem biztos, hogy egy kisgyereknek csak gabonaneműt, gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztania. Ezek a táplálékok nem elegendőek a fejlődéséhez.

– A magyar konyha híres fűszerességéről, csípős ételeiről. Ön megpróbálkozott az évszázados gasztronómiai hagyományok megreformálásával.

– A magyar konyha sok sót és borsot használ. Ami a reformálását illeti, igyekszem bebizonyítani, hogy parányi zsírral vagy olajjal is lehet főzni, de van, amihez egyáltalán nem szükséges zsiradék. Kell viszont egy jó vastag falú fémedény. Igazából a zsírt és a magas zsírtartalmú nyersanyagokat kellene kerülnünk. Az nem tragédia, ha háromhetente megeszünk egy szalonnás rántottát, habár a tojást, a vajat a koleszterin miatt nem javasolják az orvosok.

– Azt már gondolom, hogy a magyar konyhát szívügyének tekinti. Mégis, milyen ételek állnak önhöz közel?

– A kedvencem a pekingi kacsa. A távol-keleti konyha igen közel áll hozzám a fűszerek csodálatos ízvilága miatt: olyan fűszereket használnak, amiről mi még csak nem is hallottunk, és azok harmonikusan kiegészítik egymást. Tulajdonképpen gyógynövény típusú fűszerek, amelyek egyben markáns ízeket adnak az ételnek.

– Művészi pályára készült sokáig, aztán a gasztronómia mellett tette le a voksát.

– Oratórium-énekesnőnek készültem, kórustag voltam. Az élet sajnos másként alakította a pályámat, és nagy vargabetű után kezdtem a gasztronómiával foglalkozni.

Mészely Réka

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában