Ország-világ

2007.06.06. 16:19

Kenőpénzbotrány a magyar Gripenekkel kapcsolatban

Mintegy nyolcmillió dolláros kenőpénzre tehetett szert Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletember a magyarországi vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatban kifejtett közvetítői tevékenységével - derült ki az SVT svéd televízió tényfeltáró műsorából.

A kedden sugárzott műsor a Gripen gépeket gyártó BAE Systems-SAAB brit-svéd konzorcium titkos megállapodásaira és dokumentumaira alapozta állítását. Mensdorff-Pouilly és cége a BAE Systems két offshore vállalatán keresztül jutott állítólag a többmilliós kenőpénzhez, illetve közvetlenül is fizettek neki évi illetményt.

Magyarország egy 2003-ban kötött megállapodás értelmében több mint kétmilliárd forintért lízingel Svédországtól 14 Gripen vadászgépet, amelyek tíz év után magyar tulajdonba kerülnek.

Mensdorff-Pouilly cége szerdán írásos nyilatkozatban visszautasította az adásban elhangzottakat, alaptalannak nevezve a vádakat, és közölte, hogy jogi lépéseket kíván tenni a svéd csatorna ellen. A műsor szerint 2002 márciusában született az a titkos megállapodás, amelynek értelmében Mensdorff-Pouilly nyolcmillió dollárhoz jutott az ügylet során. A cég közleményében azonban állította: nincs tudomása ilyen titkos megállapodásról.

Az SVT tényfeltáró sorozatának februári epizódja szerint Mensdorff-Pouilly neve a kétes cseh Gripen vadászgép-vásárlási ügylettel kapcsolatban is felmerült. A kedden sugárzott műsor szerint bizonyíték van arra, hogy a végül kézhez kapott jutalékának többszöröse ütötte volna az osztrák arisztokrata markát, ha - az eredeti terveknek megfelelően - sikerült volna mind Csehországnak, mind Magyarországnak 24-24 vadászgépet eladni.

hirado.hu/MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában