Ország-világ

2007.06.11. 16:19

Klímavédelem: kapcsold ki a számítógéped!

A klímavédelem jegyében energiatakarékossági vállalásokra buzdított a Pannon több nagyvállalattal közösen, a „társadalmi felelősségvállalás napja" alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Az akciót a Pannonon kívül a társadalmi felelősségvállalás napját tavaly megalapító Ericsson, a HP, a Nokia, a Richter és a Tesco indította útjára, amelyhez eddig a Magyar Posta és az Oracle csatlakozott.

Majorosi Emese, a mobiltávközlési társaság sajtó- és információs igazgatója elmondta, hogy bármely vállalat mérettől függetlenül csatlakozhat a kezdeményezéshez, amely elsősorban az irodai tevékenységekkel összefüggő szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célozza.

Majorosi Emese beszámolt arról, hogy a Pannonnál már most is főként újrahasznosított papírokat szereznek be, a nyomtatásnál a papír mindkét oldalát használják, a vásárlók pedig lebomló csomagolóanyagokban kapják termékeiket. A társaság belső rendszerében az üdítőitaloknál és ásványvizeknél a visszaváltható csomagolá-
súakat részesíti előnyben. A vállalat lehetőség szerint távmunkában foglalkoztat alkalmazottakat.

Légkondi csak 24 Celsius felett

Az új vállalások között szerepel a számítógépek kikapcsolása nemcsak éjszakára, hanem egy óránál hosszabb távollét esetén is. A budaörsi központú cégnél igyekeznek telekocsirendszert kialakítani, így az autók kihasználása hatékonyabbá válik. A céges kocsik beszerzésénél a Pannon csak alacsony szén-dioxid- és károsanyag-kibocsátású járművekben gondolkodik. A légkondicionáló berendezéseket nem kívánja feleslegesen működtetni a cég, ezért a kinti időjárást figyelembe véve csak 24 Celsius-fok felett kapcsolják be.

Székely Borbála, az Ericsson képviselője jelezte, hogy cégük 830 alkalmazottjából 100-an már ma is kerékpárral közlekednek munkahelyükre, ahol a tusolás lehetősége biztosított. A biciklizés további térhódítása mellett a cég arra vállal kötelezettséget, hogy 500 kilométeren belüli üzleti útjaikhoz nem repülőgépet vesznek igénybe. Jelentős energiamegtakarítást eredményez az a lépés is, ha a cégnél a számítógépet nemcsak kikapcsolják, hanem ki is húzzák a falból – mutatott rá.

Facsemetét ültetnek a dolgozók

Mag Nikoletta, a Nokia képviselője jelezte: a cég az irodai tevékenységet érintő vállalásaik mellett arra tesz ígéretet, hogy minden dolgozó évente elültet egy-egy facsemetét.

Torma Sándor, a Tesco energiamenedzsere arról beszélt, hogy társaságuk „zöldáruházak" építése mellett kötelezte el magát. Budaör-
sön egy napkollektorral, Sátoraljaújhelyen napelemmel felszerelt üzlettel rendelkeznek. Az utóbbi hipermarketben hőszivattyút is alkalmaznak, amely a napelemmel együtt idén a tavalyi felére csökkentette a földgázigényt, és 15–25 százalékkal kevesebbet mutat a villanyóra is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában