Ország-világ

2007.06.29. 16:19

Megbízhatatlanok a legdrágább naptejek is

Nem lehetünk elég óvatosak. Még a magas faktorszámú fényvédő naptejek nagy része sem véd ugyanis kellően az UVA- és UVB-sugárzás ellen, viszont tartalmazhat egészségre káros anyagot.

Egy washingtoni független környezetvédelmi kutatóközpont, az Environmental Working Group (EWG), felmérést végzett az amerikai üzletekben kapható napvédő krémek hatékonyságáról és egészségügyi hatásairól. 783 terméket vizsgáltak, melyeknek csupán 16 százalékát, 128-at találtak teljesen megfelelőnek: kevés az olyan termék, ami védelmet nyújt mind az UVA-, mind az UVB-sugárzás ellen, viszont nem tartalmaz egészségre káros anyagot. Az összes vizsgált termék közül 37 használatát kifejezetten kerülendőnek minősítette az EWG.

Az EWG listájában szerepel például a natúrkozmetikumokat gyártó és nálunk is kapható Lavera Sun Screen Neutral 40-es faktorszámú szere, 1-es pontszámot kapott (a nulla után ez a legjobb, a legrosszabb a tízes pontszám). Az élbolyban van a Neutrogena Sensitive Skin UVA/UVB Block 2-es pontszámmal, úgyszintén az Avon gyerekeknek készült fényvédője. A felmérésben a Nivea Visage 15-ös faktorszámú hidratáló krémje viszont a rossz fényvédő krémek listáján szerepel, a 7-es pontszáma kifejezetten rossz. A nagy márkák drága termékei egyáltalán nem biztos, hogy megbízhatóbbak.

A legtöbb termékkel az a gond, hogy csak a leégéstől óvnak (az UVB-sugárzástól), de az immunrendszert gyengítő, bőrkárosító UVA-sugárzástól nem. A másik gyakori probléma pedig az, hogy a vizsgált termékek több mint felének az összetétele nem marad stabil a napfényben. Azaz, a hatóanyagaik szétesnek a nap hatására, így a védőhatásuk is csökken. Ezért a csomagoláson feltüntetett hatóidőt nem szabad készpénznek venni.

Számos termék tartalmaz olyan vegyi anyagokat, melyek egészségügyi hatásaival kapcsolatosan kételyek merülnek fel. Több hatóanyag a bőrön át felszívódva közvetlenül bekerül a vérbe, és károsíthatja a szervezetet. Vannak olyan naptejek is, amelyek hatóanyagai allergiát okoznak, ezáltal még érzékenyebbé teszik a bőrt. A kémiai fényédő anyagot (pl. benzofenon) tartalmazó krémek ilyenek, a bőrgyógyászok inkább a fizikai hatáson alapuló termékeket javasolják (a hatóanyag ezekben pl. cinkoxid, titándioxid).

Nem a minél magasabb faktorszám a lényeg, hiszen az amerikai szervezet szerint az 50-es fényvédő faktorú krém is csak 1.3 %-kal jobban véd a leégés ellen, mint mondjuk a 30-as. És nem mond el semmit az UVA-védelemről. Arra figyeljünk inkább, hogy jó sokat és a napozás alatt többször kenjünk a bőrünkre a krémből. Ne higgyünk azoknak a feliratoknak, hogy "vízhatlan", "egész napos és azonnali védelem". Pont a fogyasztók megtévesztése miatt kezdeményezte tavaly az Európa Bizottság a fényvédő szerek csomagolásának feliratozását. Ne hagyjuk magunkat félrevezetni, napozzunk inkább ésszel vagy üljünk az árnyékba. Teljeskörű védelem úgysem létezik.

Forrás: index.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában