Ország-világ

2007.06.06. 16:19

Mérlegen a kormány: szakértők értékelték teljesítményét

Eddig egyetlen kormány sem veszített ilyen sokat és ilyen gyorsan népszerűségéből, mint a második Gyurcsány-kormány; a népszerűtlenség ugyanakkor nem feltétlenül járt eredménytelenséggel, a reformok ugyanis valamilyen módon elindultak. Ezt az MTI-nek nyilatkozó szakértők mondták.

Eddig egyetlen kormány sem veszített ilyen sokat és ilyen gyorsan népszerűségéből, mint a második Gyurcsány-kormány; a népszerűtlenség ugyanakkor nem feltétlenül járt eredménytelenséggel, a reformok ugyanis valamilyen módon elindultak. Ezt az MTI-nek nyilatkozó szakértők mondták, abból az alkalomból, hogy június 9-én egy éves a Gyurcsány-kormány.

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting szakértője, Juhász Attila, a Political Capital elemzője és Kiszelly Zoltán politológus egyaránt kiemelte: a kormány népszerűségének esése már tavaly nyáron elkezdődött, ebben tehát nem az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülése játszotta a legnagyobb szerepet. A választások utáni népszerűségvesztés nem egyedi, de ilyen hosszan elhúzódó, nagy mértékű esésre még nem volt példa a rendszerváltás óta - hangsúlyozták a politológusok.

A választópolgárok leginkább azért fordultak el a kormánytól, mert az megszorító intézkedéseket vezetett be, ráadásul mindezt a választási ígéreteivel ellentétben tette és a reformlépések bejelentését is heves tiltakozások kísérték - mutattak rá a elemzők. Szomszéd Orsolya szerint az emberek folytonosságot vártak az újraválasztott kormánytól, a koalíció munkáját, a kormányszerkezet átalakítását azonban hektikusság és a döntés előkészítés átláthatatlansága jellemezte az első félévben. Számos kommunikációs probléma jelentkezett a konvergenciaprogram és a reformok bemutatásakor is, a kormányfő pedig csak utólag, decemberben közölte a pontos menetrendet - tette hozzá. Megjegyezte: 2006 végén a kormány felismerte, hogy változtatni kell a reformkommunikáción, megtorpant az átalakítási folyamat.

Azzal Juhász Attila is egyetértett, hogy a koalíció nagyon következetlenül és rosszul kommunikálta a megszorító intézkedéseket és a reformokat: a kabinet a választók számára nem tette világossá az átalakítás értelmét és célját, reformkommunikációról beszélt, ahelyett, hogy kommunikálta volna a reformokat. Az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülése és az azt követő őszi események ráadásul rányomták bélyegét az egész kormányzati munkára: kormányzás helyett a helyzet kezelésével volt elfoglalva a koalíció - mondta a politológus.

Kiszelly Zoltán ugyanakkor úgy látja, az öszödi beszéd kevéssé határozta meg a kormány működését, nem befolyásolta a konkrét döntéshozatalt. A politológus a mostani és a korábbi kormányok munkáját összevetve azt mondta: azonos kihívás volt a gazdasági kényszerhelyzet, a korábban elhalasztott reformok rendbetételének szüksége és a négy év alatt felgyülemlett adóság kezelése. Eltérés mutatkozott azonban abban, hogy az új kormány viszonylag hamar nekivágott a konvergenciaprogramnak. Az is nagy változást jelentett, hogy ez az első koalíció, amelyik az Európai Unióban kezdte a működését, az EU pedig már kikényszeríti azokat a döntéseket, amelyeket korábban halogatni lehetett - tette hozzá Kiszelly Zoltán.

Értékelése szerint a Pénzügyminisztérium volt a legsikeresebb tárca, az igazságügyi és rendészeti minisztérium azonban fekete pontot kapna. Kiszelly Zoltán azt mondta, elszürkült az elmúlt egy évben a külügy, a honvédelem és környezetvédelem, ami abból is fakadhat, hogy a kancellária nagyon sok feladatot átvett a minisztériumoktól.

Szomszéd Orsolya úgy látja: minden tárcánál elindult valami változás, az eddigiektől alapvetően eltérő folyamat, a legtöbb támadás és konfliktus azonban egyértelműen az egészségügyi tárca munkáját kísérte.

A koalíció munkáját értékelve a politológusok egyetértettek abban, hogy konfliktusokkal terhelt volt a kormányzó pártok együttműködése az elmúlt egy évben. Juhász Attila szerint igaz, hogy koalíciós feszültség van, a mostani helyzet azonban mégis kiegyensúlyozottabb, mint a korábbi MSZP-SZDSZ együttműködések. A nézeteltérések abból fakadnak, a liberálisok érdekeltek abban, hogy megmutassák különbözőségüket a szocialistáktól - tette hozzá.

Szomszéd Orsolya hangsúlyozta: sokszor volt már szó arról, hogy válságban van a koalíció, de ez egyszer sem vezetett szakadáshoz. Az SZDSZ az elmúlt egy évben megerősödött a koalícióban: a reformok motorjaként definiálta magát, a lendület fontosságáról beszélt, míg az MSZP-ben az átalakítások lelassításáról, belső ellentétekről volt szó - fűzte hozzá a Vision Consulting szakértője.

Kiszelly Zoltán is az ellentétek kiéleződéséről beszélt. Szerinte a következő egy évben hatalmi harcok várhatóak: a szocialistáknak és a koalíciónak el kell döntenie, maradjon-e Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként.

hirado.hu/MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában