Ország-világ

2007.06.04. 16:19

Milyen napszemüveget?

Polarizált, fényre sötétedő és színes lencséjű napszemüveget is kapni ma már, a választék nagyon széles, de vajon melyik milyen védelmet nyújt?

A nyaraláshoz szükséges kellékek listáján első helyen áll a napszemüveg, amelynek nemcsak divatosnak kell lennie, hanem más, a szemet védő értékekkel is bírnia kell – hívja fel a napszemüveg vásárlók figyelmét a Hoya Lens Hungary Zrt. hírlevelében. A polarizált szemüveglencse előnye a hagyományoshoz képest, hogy nemcsak sötétít, hanem megszünteti a zavaró csillogást, ezáltal kontrasztosabb képet biztosít viselőjének. Különösen vízparton érzékelhető előnyös tulajdonsága.

Szabó Dalma, a Hoya Lens Hungary Zrt. szakértője szerint könnyen ellenőrizhető, hogy a szemüveg polarizált-e: két napszemüveget egymásra kell tenni, majd az egyiket 90 fokban elfordítani. Ha a szemüveglencsék polárszűrősek, a közös terület elsötétül. A fényre sötétedő lencse leginkább azoknak ajánlott, akik nem szeretik cserélgetni szemüvegüket. Ez a lencse erős napsütésnél elsötétül, rossz fényviszonyoknál pedig kivilágosodik, így szinte észrevétlenül „alakul át" napszemüveggé, ha szükséges.

A színes szemüveglencse funkciója, hogy optimális kontrasztot adjon különleges körülmények között. A magyarországi szemüveglencse-gyártó cég egyik kontrasztnövelő lencsebevonata sárga színt ad a lencsének, amelynek használata főként ködös és sötét időben előnyös. Azoknak, akik kedvelik a sebességet, de száguldás közben is szeretnének élesen látni, narancssárga színű bevonatot ajánl a gyártó. A lencse előnye, hogy nagyobb sebességnél sem mosódnak el a kontúrok, és a kellemes árnyalat napsütés ellen is kiválóan védi a szemet. Szabadtéri sportoláshoz, golfhoz, teniszezéshez a középbarna lencseszín ajánlott, amely ideális látást biztosít kültéri tevékenységekhez. Irodai munkához zöld vagy barna bevonatú lencse javasolt, amely pihenteti a számítógép monitorára szegezett szemeket – áll a tájékoztatóban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában