Ország-világ

2007.06.29. 16:19

Szétesés fenyegeti a Buckingham-palotát

A jelenleginél évente egymillió fonttal (368 millió forinttal) többet kért II. Erzsébet brit királynő a kormánytól a Buckingham-palota sürgős rekonstrukciójára, mivel az épület olyan rossz állapotban van, hogy gyakorlatilag a szétesés fenyegeti.

Legutóbb a Buckingham-palota keleti szárnyáról vált le egy hatalmas kődarab, alig pár centire tévesztve el az udvarban parkoló hercegnői autót. Egy másik darab éppen aznap vált le az épületről, amikor egy fogadást rendeztek a palotában.

A brit királyi rezidencia egy jelentés szerint olyan rossz állapotban van, hogy immár komoly egészségügyi és biztonsági kockázatot jelent. Ennek legfőbb oka, hogy a palota leginkább érintett keleti szárnyát nem a szokásos brit kőből építették, hanem az építőanyagot a franciaországi Caen-ból importálták 1847-ben.

Amire nem jut pénz

A királyi család körül dolgozók szerint a Buckingham-palota a látogatókra nem jelent veszélyt, ugyanakkor az elkövetkező három évben legkevesebb 3 millió fontot (1,1 milliárd forintot) kellene költeni a legsürgősebb felújítási munkálatokra.

Ez egyben azt is jelenti, hogy kevesebb pénz jut egyéb teendőkre, például a festménygaléria tetejének becslések szerint 1,5 millió fontba (550 millió forintba) kerülő megjavítására, pedig annak állapotát a szakemberek "különösen aggasztónak" tartják.

Ugyanakkor gondok vannak a windsor-i kastéllyal és a frogmore-i Victoria és Albert Mauzóluemmal is, mivel mindkettő felújításra szorul, utóbbit valószínűleg be is kell zárni.

Kevés az évi 15 millió font

II. Erzsébet egy 1991-es kormánydöntés értelmében évi 15 millió fontot (5,5 milliárd forintot) kap a királyi paloták karbantartására, ami ugyan első olvasásra akár soknak is tűnhet, ám mivel az összeg nem követi az inflációt, ez 69 százalékos csökkenésnek felel meg a 16 évvel ezelőtti állapothoz képest.

Szakemberek rámutatnak, hogy mivel a brit kormánynak a 2012-es londoni olimpiára is sokat kell költenie, kevéssé valószínű, hogy megszavazzák az évi egymillió fontos pluszkiadást.

Rossz az időzítés

Talán a kérés időzítése sem sikerült a legjobban, hiszen éppen a héten közölték, hogy Károly herceg személyes bevételei tavaly egymillió fontos emelkedés mellett, meghaladták a 15 millió fontot.

A királyi családhoz közelállók ugyanakkor azzal érvelnek, hogy a királynő tavaly 37,3 millió fontba (13,7 milliárd forintba) került a brit adófizetőknek, ami 0,3 százalékos csökkenés az előző évi adathoz képest és fejenként kevesebb, mint két bélyeg ára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában