Ország-világ

2007.07.23. 16:19

1200 tűzesethez vonultak ki hétvégén a tűzoltók

Ezerkétszázszor kellett kivonulniuk a tűzoltóknak kisebb-nagyobb tüzekhez péntektől vasárnapig. Ez tízszer több mint egy átlagos hétvégén. Három tűzoltó rosszul lett oltás közben, de már jobban vannak.

Bács-Kiskun megyében Nyárlőrincnél még hétfőn reggel is dolgoztak a tűzoltók egy 300 hektáros terület oltásán. Itt az erdő vasárnap este kapott lángra. Az oltást 25 autóval csaknem száz tűzoltó végzi és a helyszínre hívták az ország egyetlen tűzoltóvonatát, valamint egy honvédségi vízszállító autót is.

Baranya megyében Gödrénél volt tűz, 400 hektáron tarló, fenyves és akácos égett. A tüzet hat tűzoltóautó, egy vízszállító és 36 tűzoltó vasárnap este kilenc órára fékezte meg. A lángok lakott területet nem veszélyeztettek.

A Pest megyei Inárcson tíz óra alatt oltották el a 10 hektáros területen égő bozótost. A füst akkora volt, hogy több órára le kellett zárni az M5-ös autópályát. Oltás közben egy tűzoltót láttak el a mentők, aki a túl sok füst miatt lett rosszul.

Erdőtűz volt a Bakonyban is. Kup és Bakonypölöske térségében 20 hektárnyi fenyves gyulladt ki. A legmagasabb, 5-ös kiemelt fokozatú riasztást rendelték el. 60 tűzoltó küzdött a lángokkal. Lakott terület itt sem volt veszélyben.

Lángolt az erdő a fővárosban is. A XV. kerületben vasárnap kora délután gyulladt ki a Szentmihályi út és a Rákospalotai Határ út közötti 70 hektáros terület. A tűzoltók a Rendészeti Biztonsági Szolgálat tömegoszlató vízágyúit és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt 10 locsolóautóját is bevetették. 40 autóval kétszázan oltották a lángokat.

Ez volt az utóbbi évtizedek legnagyobb szabadtéri tüze a fővárosban. Este nyolc óra után végeztek az oltásával. Kitelepíteni senkit sem kellett. A polgári védelem szakemberei az utcákat járva folyamatosan mérték a levegő károsanyag mértékét. Ebben az oltásban két tűzoltó sérült meg, az egyik rosszullétre, a másik izomfájdalmakra panaszkodott. A környéken lakók vizet, dinnyét és élelmet vittek a kimerült tűzoltóknak.

A budapesti tüzet már biztos, hogy gyújtogatás okozta, a többi okát még vizsgálják. Az tüzeknek civil sérültje nem volt, és már a három rosszul lett tűzoltó is jobban van.

Az éjszaka három órára sikerült eloltani a Vas megyei Porpác melletti erdőtüzet. A porpáci tűz szombat délután három óra körül keletkezett, közel 40 hektárra terjedt át. A tűzoltók éjjel háromra eloltották a tüzet, a területet jelenleg is őrzik - mondta el Kis Péter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese.

A kár több tízmillióra tehető, a tűz okát egyelőre nem sikerült kideríteni.

Vas megyében tegnap délután Zanatnál a tarló gyulladt ki, a tűz átterjedt a közelben tárolt 1500 darab szalmabálára és két mezőgazdasági vontatóra is. A tüzet éjfélre oltották el.

A megyében az éjszaka további öt helyszínre riasztották a tűzoltókat, a kisebb bozót- és szeméttüzeket a tűzoltók gyorsan eloltották. Kis Péter elmondta, hogy a sok esemény miatt tegnap berendelték a szabadnapos tűzoltókat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában