Ország-világ

2007.07.18. 16:19

Fellépnének a dohánytilalom ellen a vendéglátósok

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a konvergenciaprogramra hivatkozva azt javasolja, hogy ne vezessék be a dohányzás teljes tilalmát a magyarországi vendéglátóhelyeken.

Az érdekképviselet közleményében rámutat: felmérése szerint Magyarországon a konvergenciaprogram következtében a vendéglátóipari ágazat versenyhelyzete nagy mértékben megromlott. Az üzletek március óta 28-34 százalékos forgalomcsökkenést jeleztek, költségeik folyamatosan növekednek. A dohányzás teljes tilalmának bevezetése pedig további forgalomcsökkenéshez vezetne.

Az ipartestület emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság "A dohányfüstmentes Európáért: Az Unió politikai lehetőségei" című Zöld Könyve sem a teljes tiltás elvét képviseli, az ajánlás a döntés jogát meghagyja a tagországnak.

Az ipartestület adatai szerint Magyarországon 55 ezer vendéglátó vállalkozás működik. A kiélezett versenyhelyzetben különösen nagy szükség van a társadalmi konszenzuson nyugvó szabályozásra.

A vendéglátók érdekképviselete szerint a törvények betartása mellett az üzleten kívüli tájékoztatásra kell a hangsúlyt helyezni. A bejáratnál jelezni kellene, hogy az üzlet egész területe nem dohányzó, vagy dohányzó, illetve füstszűrő berendezéssel van felszerelve. A vállalkozás akár mind a három lehetőséget is választhatná, és ezzel a vendégnek megadná az üzletválasztás jogát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában