Ország-világ

2007.07.10. 16:19

Jó tudni a gombák okozta betegségekről

Az eddig ismert gombafajok közül néhány száz okozhat valamilyen kórfolyamatot emberi szervezetben. Elvileg bármelyik mikroszkopikus gombának lehet kóroki szerepe, de gyakorlatilag jól körülhatárolt csoportok fertőző szerepe bizonyított.

Minden testtájékon

Gombás fertőzés minden testtájékon előfordulhat, többek között a testünket fedő piheszőrös területeken. Általában házi kisemlősök elsősorban a ruhával nem fedett bőrterületeken közvetlen kontaktussal juttatják a bőrünkre a kórokozó gombákat. Ennek következményeként kerek vagy ovális, szélén részben hámló, részben gennyes, hólyagos koszorúval övezett, kissé gyulladt, a közepén gyógyulni látszó, szélükön terjedő foltok keletkeznek a bőrön, melyek erősen viszketnek.

Lemezes hámlás, berepedezés

A kézen, különösen, ha egyoldali „száraz" bőrrel találkozunk, felmerül a gombás infekció gyanúja. Ilyenkor finom lemezes hámlás, berepedezés észlelhető, enyhe viszketéssel kísérve. Előfordul, hogy a kézujjközben (leggyakrabban a III–IV-s) vörös, macerált, nedvedző reakció látható, mely gyakran típusosan fehér hámgallérral övezett. A gombás körömágygyulladás jellemzője a duzzadt, vörös, gyulladt körömredő, melyet megnyomva kevés genny ürülését figyelhetjük meg. Az infekció átterjedhet a körömre is, ilyenkor a köröm széle zöldes, sárgás színű. A folyamat ráterjedhet a kézhátra is, ahol karéjos szélű, a törzsön kialakult fertőzésre emlékeztető klinikai képpel találkozunk.

Élesztőgombák

Nemcsak a bőrt, hanem a nyálkahártyákat is megbetegíthetik elsősorban az élesztőgombák. Csecsemőknél jól ismert jelenség a „szájpenész", melyet nevével ellentétben nem penészgomba okoz. Felnőtteknél rossz, hiányos fogazat, műfogsor, táplálkozási zavarok vezetnek kialakulásához. Súlyosabb formában (pl. immunhiányos, legyengült állapotban) a nyelőcsőre is ráterjedhet, de előfordulhat gombás mandulagyulladás is.

A nemi szerveken

A nemi szervek candidosisa az STD (szexuális úton terjedő) és a szülészet-nőgyógyászat tárgykörébe tartozik. Roppant kellemetlen panaszokkal, tűrhetetlen viszketéssel, égő érzéssel, nőknél hüvelyi folyással és akár vizelési zavarokkal is járhat. Súlyosbodása esetén nőknél kismedencei gyulladás, férfiaknál prosztatagyulladás alakulhat ki.

Az egész szervezetben szóródó fertőzés

Szisztémás, azaz az egész szervezetben szóródó fertőzés elsősorban az immunrendszer csökkent működése esetén jöhet létre. A veszélyeztetett csoportba tartoznak az alultáplált daganatos betegek, kábítószer-élvezők, alkoholisták, a súlyos balesetet szenvedett és égett betegek, hasnyálmirigy- és hashártyagyulladásban szenvedők, az idült veseelégtelenségük miatt dialíziskezelésre szorulók, cukorbetegek, hormonrendszer-betegségben szenvedők, illetve a légzőszervet érintő tbc-s, asztmás betegek. Kezelésük nem járóbeteg-ellátás keretében történik.

Megelőzés

Mit tehetünk, hogyan védekezzünk a fertőzés kialakulása ellen?

Ismerni kell az ellenséget, annak gyenge pontjait és ennek megfelelően elsősorban a megelőzésre kell törekedni. Ha mégis kialakul az infekció, igyekezzünk nem elnyomni, hanem alaposan kikezelni a betegséget, figyelembe véve szervezetünk és a gombák élettanát.

2–3 hete nem gyógyuló fertőzés házi kezelésével „kísérletezgetni" nemcsak értelmetlen, hanem káros is, tekintettel arra, hogy mélyebbre és tovább terjedhet a folyamat. Ilyenkor orvosi kezelés válik szükségessé.

Kedvező feltételek esetén

A dermatophytonok obligát parazita és kórokozó élőlények, szemben a penészekkel és a sarjadzógombákkal, melyek fakultatív paraziták. Ez utóbbi azt jelenti, nem minden esetben, csak bizonyos, az életfeltételeiknek nagyon kedvező körülmények között válnak patogénné. Egyébként a gombák számára a magasabb rendű állati/emberi szervezet nem optimális élettér, viszont tömeges az előfordulásuk (talajban, vízben, levegőben stb.). A fertőzés mellett, mely szövetkárosító hatás következménye, allergén hatással és toxinképző hatással is számolni kell. Ez utóbbi elsősorban a penészgombákra jellemző.

Dr. Kiss Zsuzsanna (bőrgyógyász, kozmetológus főorvos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában