Ország-világ

2007.07.23. 16:19

Kilencen fulladtak az idén eddig a Balatonba

A tapasztalatok szerint a vízbefulladások zömmel a délutáni, legmelegebb órákban, a strandokon vagy azok közvetlen közelében, a parttól 400-500 méterre történnek.

Kilencen fulladtak az idén eddig a Balatonba, és 156 fürdőzőt mentettek ki a vízből a vízi rendőrök – közölte [namelink name="Horváth László"] őrnagy, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője hétfőn. Az utóbbi szám nagyságrenddel meghaladja a korábbi évek adatait, tavaly egész évben 140 rendőri mentésre volt szükség a tavon – tette hozzá, rámutatva arra: a tragédiákat szinte minden esetben felelőtlenség vagy rosszullét okozza.

[namelink name="Horváth László"] elmondta: a tragédiák oka a leggyakrabban a vízbiztonság és az úszni tudás hiánya, vagy az, hogy a fürdőzők túlhevült testtel ugranak vízi járművekről vagy egyéb fürdőeszközről a vízbe. A baleseti okok között szerepel az alkoholfogyasztás és a túlzott fizikai igénybevétel is. A vízi rendészet ismételten felhívta a figyelmet egyebek mellett arra, hogy II. fokú viharjelzés esetén tilos fürdeni vagy csónakkal közlekedni a Balatonban, továbbá az úszni nem tudók, illetve a gyengén úszók csak sekély vízben fürdőzzenek.

Arra is figyelmeztetett, hogy tilos fürdeni például hajóútban, kikötők, rakodóhelyek, hajóállomások területén. Nem szabad a vízbe menni nagyhajók, hidak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres, vízlépcsők 300 méteres körzetében. A fürdőző nem távolodhat el a parttól vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó részén 500 méternél távolabbra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában