Ország-világ

2007.07.16. 16:19

Meleg tea hőségben?

Sokan meglepődnek, amikor arab országokban tett nyaralásuk során azt látják, hogy a helyiek a legnagyobb hőségben is előszeretettel isznak meleg teát. Egyiptomban a hibiszkusz-, Marokkóban a mentatea a tradicionális hűsítő – szigorúan melegen.

A dolog magyarázata, hogy nagy melegben testünk a normális 37 fok körül próbálja tartani hőmérsékletünket, mégpedig úgy, hogy bőrereink kitágulnak – így azokban fokozódik a meleg vér áramlása, és a hősugárzás, illetve a verejtékezés miatt hűlni kezdünk. Egy körülbelül 60 fokos tea elfogyasztásakor hasonló folyamat megy végbe: kimelegszünk, felgyorsulnak a hőleadási folyamatok, akár meg is izzadhatunk, ezért érezzük úgy, hogy lehűlünk, még ha jelentős hőveszteség nem is következik be. Van, akinél beválik ez a módszer, van, akinél nem, de a kánikulában egy próbát mindenképpen megér a sok száz éves szokás kipróbálása.

Bármilyen hőmérsékleten is fogyasztjuk azonban a hűsítőt, arra is figyelni kell, hogy a folyadékvesztésen kívül az izzadással a szervezet sótartalma is csökken; ezt levesek fogyasztásával, esetleg sózott paradicsomlével lehet pótolni. Fontos az is, hogy ne várjunk az ivással, amíg szomjasak leszünk, hanem igyunk tudatosan többet a szokásosnál; ha mindig a kezünk ügyében van egy üveg ásványvíz, ez nem lesz gond. Kerüljük a cukrot, a koffeint és az alkoholt tartalmazó italokat, mert azok fokozzák a szomjúságérzetet. Nagyszerű hűsítő viszont a (házi készítésű) bodzaszörp némi friss, reszelt gyömbérrel, a hűtött mentatea, esetleg a lime-mal, azaz zöldcitrommal készült limonádé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában