Ország-világ

2007.07.16. 16:19

Mit igyunk utazáskor

A várva várt nyári kikapcsolódást, az utazást könnyen tönkreteheti egy egyszerű bélfertőzés. Mindezt leggyakrabban a baktériumokkal vagy bélparazitákkal szennyezett ételek és italok okozzák, elsősorban trópusi területeken.

A szennyezett víz vagy egyéb ital számos betegség kiváltó oka lehet. Fertőzött vízzel ugyanis sokféle kellemetlen kórokozót összeszedhetünk. Ilyenek például a szalmonellák, amőbák, a rotavírusok, a kolera, a hepatitis A vírus, a shigellák, a lambliák és a tífuszbaktérium. Öt percnél hosszabb forralással a kórokozók jelentős része biztonsággal elpusztítható. De vigyázzunk, mert magas hegyen például mindez nem elegendő, mivel ott a víz már jóval alacsonyabb hőfokon is felforrhat. Tanácsos tehát a forró kávé vagy tea fogyasztása. Utóbbiból a melegben nagyobb mennyiség fogyasztható.

A legbiztosabb védekezés, ha mindenütt csak palackozott italt fogyasztunk. Ilyenkor is tanácsos megnézni, hogy az valóban zárva volt-e. A fémdobozos italoknál pedig töltsük ki pohárba azt. Egyrészt így nem nyaljuk le a szennyeződést a doboz széléről, másrészt pedig a félig kiivott – nem átlátszó – dobozban nem láthatjuk, ha esetleg valami rovar belemászott.

Az otthontól távol lehetőleg kerülje a jégkocka fogyasztását. Ugyanis a legtöbb kórokozó, így például a szalmonella is, jól tűri a hideget. A savas pH gátolja a mikrobák szaporodását. Ezért a savas ételek és italok megvédhetik a bélfertőzéstől. Ilyen például a citromlé vagy az ecetes konzervuborka. Hasonló hatásúak lehetnek a fűszerek és a savas borok is, melyek a gyomor savtermelését fokozzák.

Azoknak, akik valamilyen gyomorsavkötő vagy savtermelődést csökkentő gyógyszert szednek, előnyös lehet a fertőzés elleni védelem szempontjából, ha azt néhány napra elhagyják. Ha pedig nem hagyják el, akkor is este, lefekvés előtt vegyék be azt. Ha a kihagyást választja, akkor legyen a poggyászában gyors segítségre savkötő por vagy oldat (ez ma már egyszeri adagokra kiszerelve beszerezhető).

A fémdobozból mindig öntse ki pohárba az italt. Külföldön igyon biztonságos eredetű, csomagolt italokat. Ne feledje, hogy a nagy melegben fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre. Ez minimum 2,5–3 liter legyen. Kánikulában pedig még több folyadékot kell fogyasztani, mely ekkor sokkal fontosabb, mint a szilárd táplálék.

Dr. Dézsi Csaba András
kardiológus

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában