Ország-világ

2007.07.07. 16:19

Perui feltárás: 1700 éves sír

Az indián mocse kultúrából való, több mint 1700 éves sírt fedeztek fel perui régészek a dél-amerikai ország északi részén.

Walter Alva archeológus szerint a maradványok egy korabeli nemesemberé vagy egy papé, aki a Kr. u. 2–3. században aranykorát élő mocse civilizáció elitjéhez tartozott. A sír legalább 60–70 évvel régibb a híres „sípani nagyúr" temetkezési helyénél, amelynek halotti kamráját ugyancsak Alva találta meg 1987-ben Peru északi partjainál, Lambayeque tartományban.

Az új sírra egy királyi mauzóleumban bukkantak rá, alig 25 méterre a „sípani nagyúrétól" Huaca Rajadában. A közelmúltban végzett három ásatás során a kutatók egy 3x3 méteres halotti kamrát találtak, amelynek tetejét fagerendákból ácsolták, és amely egy koporsót rejtett, különböző temetkezési tárgyakkal. A koporsót aranyozott rézzel vonták be, benne nagy értékű ékszereket és használati eszközöket helyeztek el.
A régészek macskaféle ragadozók négy, rézből és aranyból készült fejét, maszkokat és kerámiadarabokat hoztak a felszínre, valamint egy fémből készült aranyozott, V alakú fejfedőt, mely a mocse kultúra befolyásos embereinek jele volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában