Ország-világ

2007.07.01. 16:19

Tamásné Czinege Csilla az adózási morálról

Fél éve alakultak meg az APEH regionális igazgatóságai, emiatt alaposan megváltozott az adóhatóság eddigi szervezeti felépítése is. Tamásné Czinege Csillával, az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóság vezetőjével többek között az eltelt időszak sűrű hétköznapjairól, valamint a nagy visszhangot kiváltott vagyonosodási vizsgálatokról beszélgettünk.

Fekete Klára (Délmagyarország)

Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságához Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye tartozik, egyszerre általános jogutódja a három megyei igazgatóságnak, valamint a három megyei illetékhivatalnak – magyarázta el az új szervezeti felállást Tamásné Czinege Csilla igazgató. Az átszervezés nem járt létszámleépítéssel, mindenkit átvettek a régiek közül, 2007. január 1-jén 1379 fővel kezdték el a munkájukat. Az igazgatóságot a regionális vezető két szakigazgató segítségével irányítja.

Az átszervezés legfőbb rendezőelve az igazgató asszony szerint a párhuzamos tevékenységek kiszűrése volt: ennek köszönhetően javult a hatékonyság. Jelentős változást hozott, hogy a korábbi területi szempontú szervezeti felépítés helyett tevékenységekre épülve állt fel a hivatal, vagyis a dél-alföldi igazgatóság három olyan fő szervezeti egységre tagolódik, amelyek átfogják a régió teljes területét.

Az adóügyi szakterület felelős az adózók nyilvántartásba vételéért, a bevallások fogadásáért, feldolgozásáért és javításért. Ez a szakterület vezeti az adózók adófolyószámláit, és ide került a korábbi illetékhivatalok feladatköre is. „A szervezeti átalakítás során kiemelten figyeltünk arra, hogy az ügyfélkapcsolatokat fejlesszük" – emelte ki Tamásné Czinege Csilla. A feltett kérdések megválaszolása regionális szinten egységesen, úgynevezett Contact Center keretein belül történik, munkaidőben 25 munkatárs válaszol az adózók kérdéseire. Az ellenőrzési és végrehajtási szakterület ellenőrzi az adójogszabályok betartását és ellátja a felszámolással, végelszámolással, végrehajtással, fizetési kedvezményekkel kapcsolatos adóhatósági feladatokat. Az igazgatóság egységes és törvényes működésével, gazdálkodásával, jogalkalmazásával, belső ellenőrzésével, az iratok kezelésével, a kommunikációval kapcsolatos teendőkkel a működtetési szakterület foglalkozik.

2006 számokban

Az APEH 173 ezer szja-bevallást benyújtó magánszemélyt tartott nyilván Csongrád megyében 2006-ban, arányuk a régión belül 34 százalék. A működő vállalkozások – társas és egyéni – száma 46 ezer, és hasonlóképpen 34 százalékos aránnyal vettek részt a térség gazdaságában. A személyi jövedelemadóból 39, a társasági adóból közel 11 milliárd forint folyt be az APEH regionális igazgatóságához a megyéből eddig. Az összes nettó bevétellel, amely az áfát és a tb-bevételeket is tartalmazza, Csongrád megye 26 százalékban részesedik a régió adóbevételéből.

Azzal kapcsolatban, milyen jelenleg az adózók adómorálja, az igazgatónő azt válaszolta: szerinte döntő többségük rendben, tisztességesen eleget kíván tenni adókötelezettségeinek. Természetesen van egy olyan vállalkozói kör, amely egyáltalán nem, vagy nem megfelelően adózik. Az adóhatóság feladata az, hogy korszerű és hatékony kiválasztási technikákat, módszereket alkalmazva kiszűrje ezeket a csoportokat.

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon számíthatnak-e az adózók a jelenlegi bonyolult adórendszer egyszerűsítésére. Tamásné Czinege Csilla tömören annyit mondott: „nemcsak mi vagyunk húszévesek, hanem az adórendszer is". Több egyszerűsítésen – ezeket sokszor reformnak nevezte el a média – dolgoztak ez idő alatt a szakemberek, több-kevesebb sikerrel. Nyilván nem lehet figyelmen kívül hagyni a társadalmi-gazdasági állapotokat, és azt sem, hogy mit akarunk még megoldani az adórendszer segítségével. A vezető szerint akkor kerül elérhető közelségbe az egyszerűsítés, ha elérjük azt, hogy mindenki, akinek kell, rendben befizesse az adóját.

Az APEH idén hatalmas apparátussal próbálja felderíteni azon vagyonok eredetét, amelyekhez egy bizonyos réteg adózatlanul jutott hozzá. „Nem az a baj, hogy valaki vagyonos, hanem hogy a gazdagodás alapja az eltitkolt jövedelem" – mondta Tamásné Czinege Csilla. Az APEH azt szeretné elérni, hogy az emberek fizessék be az adót: ha valaki úgy gondolja, hogy inkább nyugodtan szeretne aludni, benyújthat önellenőrzési kérelmet. Akiknek viszont nincsenek álmatlan éjszakáik, de van eltitkolt jövedelmük, azoknál az adóhatóság feladata a feltárás és az adóztatás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában