Ország-világ

2007.08.02. 16:19

4300 méteren érték el az Északi Sark alatti tengerfeneket

Egy orosz kutatóexpedíció - két mélytengeri mini-tengeralattjárón - elérte csütörtökön a tengerfeneket pontosan az Északi Sark alatt.

A Mir-1 és Mir-2 elnevezésű kutatójárművek 4261, illetve 4302 méter mélyen merültek a Jeges-tenger vizébe a sarki jégtakaró alatt; 27 perces időkülönbséggel érték el a tengerfeneket.

Artur Csilingarov, az expedíció vezetője jelentette, hogy a művelet zökkenőmentesen zajlott le, s hogy életnek semmiféle nyomát sem látják a sárgás színezetű tengerfenék közelében - közölte a szentpétervári központtal működő Sarkvidéki Kutatások Intézete, az expedíció szervezője.

A két Mir legénysége tudományos kutatásokat végez, és orosz zászlót rögzít a tengerfenékhez. Az Arktika 2007 elnevezésű expedíciónak bevallott politikai célja is van: emlékeztetni akarja arra a világot, hogy Oroszország igényt tart e kőolajban és földgázban valószínűleg gazdag tengeri térség ellenőrzésére.

Orosz tudósok szerint példátlan kísérletről van szó. "Ilyen mélységben elérni a tengerfeneket, felér az első Holdra lépéssel" - mondta egy nyilatkozatában Csilingarov.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában