Ország-világ

2007.08.14. 16:19

A cukorbetegek bizonyítványa a HbA1c

A cukorbetegség (diabétesz) ellenőrzésében, gondozásában a vércukor-önellenőrzés mellett igen nagy jelentősége van az elmúlt 2–3 hónap átlagos vércukorértékével arányos HbA1c meghatározásának. Bármilyen típusú diabétesz esetén legalább évente kétszer el kell végezni ezt a vizsgálatot, ami egy egyszerű vérvételt jelent, melyre nem kell éhgyomorral menni. A kapott érték bizonyítja azt, hogy milyen a cukorbeteg anyagcserehelyzete. <br>

A hemoglobin elcukrosodik

A cukorbetegségben szenvedőknek ugyanúgy tisztában kell lenni HbA1c-szintjükkel, mint vérnyomásértékükkel vagy koleszterinszintjükkel.
A hemoglobin a vörösvérsejtekben található „ vérfesték", mely a szervezetben az oxigén szállításáért felelős. Ez a vércukorszint függvényében „elcukrosodik" (glikálódik). Minél magasabb a vércukor, annál nagyobb arányban alakul ki „elcukrosodott" hemoglobin.

Ennek százalékban kifejezett értékét nevezzük HbA1c-nek.
Mivel a vörösvérsejt és a benne levő hemoglobin életideje kb. 120 nap, ezért ez a vizsgálat az elmúlt 2–3 hónap átlagos vércukorértékét tükrözi. Hangsúlyoznám a HbA1c nem egyenlő a vércukorátlaggal!

7% alatti érték az ideális

Alacsony érték esetén megegyezik azzal, pl. az 5%-os HbA1c, tényleg 5 mmol/l-es vércukorátlagot jelent. De pl. 8%-os értéke már kb. 10 mmol/l körüli, 10%-os értéke pedig már 15 mmol/l-es átlagos vércukornak felel meg. Tartósan 7% alatti érték az ideális, ez biztosít ugyanolyan esélyt a diabéteszesnek, mint a nem cukorbeteg embertársának.

Az inzulinnal kezelt cukorbetegeknek, akik rendelkeznek vércukor-meghatározó készülékkel, is lehetnek magasabb értékei, ezek még a rendszeres napi mérések során sem derülnek ki gyakran.

Előfordulhat az is, hogy a gép „alámér", vagyis a ténylegesnél kevesebb értéket mutat. Hol a hiba? Normális otthoni vércukorérték, magasabb HbA1c esetén mindig meg kell keresni, hol a hiba. Rossz a gép, lejárt a csík, nem jó a mérési technika, esetleg a beteg rossz időpontban mér?
A 2-es típusú betegeknél, diétás és tablettát szedő betegeknél, ha nincs vércukormérőjük, teljesen elegendő lehet, ha havonta egy éhgyomri vagy étkezés utáni vércukrot mérnek. Ugyanis ezen betegek értékei, ha megfelelő az életmódjuk és rendesen diétáznak igen stabilak. 2-es típusú betegeknél az lehet a probléma, hogy a beteg „készül" a vizitre, tehát az előző napokban szigorúan tartja a diétát, egyébként pedig nem. Ilyenkor az egyszeri éhgyomri vagy étkezés utáni vércukorérték nem tükrözi megfelelően a beteg állapotát. Jobbnak mutatja azt a ténylegesnél!
A HbA1c viszont nem hazudik, tehát rossz lesz a bizonyítvány! Ugyanis néhány napos készüléssel nem lehet egy féléves vizsgát kitűnőre letenni.

Hogyan értékeljük a HbA1c-szintet?

Normális értéke nem cukorbetegeknél 4–6% közötti. Jól beállított cukorbetegnél kisebb 7%-nál. A 7–7,5% közötti szint rövid távon még elfogadható, de hosszú távon már nem biztonságos.
A 7,5% feletti érték egyértelműen rossznak számít, emellett a szövődmények kifejlődésének rizikója meredeken emelkedik. Ilyenkor a kezelést módosítani kell. A kezelésmódosítás nem mindig több tablettát vagy nagyobb mennyiségű inzulint jelent, lehet, hogy „csak" az életmódon kell módosítani. Az egészséges életmód, a mindennapok mozgása, a helyes táplálkozás ugyanis a legfontosabb tényezői a cukorbetegség kezelésének, ezeket semmilyen orvosság nem helyettesítheti.  


Dr. Strényer Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában