Ország-világ

2007.08.19. 16:19

A szlovákiai Deákiban ünnepel ma Sólyom László

Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke vasárnap délelőtt a felvidéki Deáki községbe érkezett, ahol részt vesz az ezer évesnél régebbi település Szent István napi emlékmiséjén, és megkoszorúzza az ország és a falu alapítóinak közös emlékművet.

A Galánta és Vágsellye szomszédságában fekvő, döntően magyar ajkú falu arról híres, hogy itt használták először első összefüggő írásos nyelvemlékünket, a Halotti beszéd és könyörgést, amelyet aztán a jezsuita szerzetes, Pray György 1770-ben talált meg Pozsonyban.

A falu római katolikus temploma egyedülálló építmény: a háromhajós, kéttornyú Szűz Mária templom, - amely végső, neoromán stílusát Schulek Frigyes tervei alapján nyerte el - emeletes épület, melynek a XI. században épült emeleti része a bencés szerzetesek zsolozmázó és lakóhelyéül szolgált. A templom részét alkotó Szent István kápolna feltehetően még az államalapító uralkodásának idejében épült.

Az önkormányzat és a helyi római katolikus egyház meghívására Deákira érkezett Sólyom Lászlót és feleségét a falu polgármestere, Bukovszky János és Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke fogadta a polgármesteri hivatal előtt.

A köztársasági elnök a vendéglátóival folytatott rövid beszélgetés követően a Szűz Mária templomban részt vesz a Pozsony-nagyszombati egyházmegye segédpüspöke, Orosch János által bemutatott misén, majd az államalapító Szent István és a falualapítók közös emlékművénél helyez el koszorút és mond ünnepi beszédet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában