Ország-világ

2007.08.31. 16:19

Átadták az M3-as autópálya új szakaszát

Átadták az M3-as autópálya új, Görbeháza és Nyíregyháza közötti szakaszát Kálmánháza határában pénteken, a mintegy 40 kilométer hosszú 79,9 milliárd forintért épült sztrádarészt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök avatta fel.

Az átadási ünnepségen ott volt Kóka János gazdasági és közlekedési, illetve Veres János pénzügyminiszter is.

Gyurcsány Ferenc az avatási ünnepségen hangsúlyozta: tíz évvel ezelőtt 450 kilométer hosszú autópályája volt az országnak, a most átadott Görbeháza-Nyíregyháza közötti szakaszon pedig az ezredik kilométer is elkészült, így az utóbbi öt évben duplájára nőtt a sztrádák hossza.

A miniszterelnök elmondta: az M3-as autópálya építése természetesen folytatódik, készül a Nyíregyháza-Vásárosnamény közötti rész terve, amelyhez kapcsolódóan elkészül majd az M49-es gyorsfogalmi út Baja és Csengersima között.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az avatáson mondott beszédében azt emelte ki, hogy a legjobban megtérülő beruházások egyike az autópálya-fejlesztés. A tőke, a befektető és az üzlet oda megy, ahol jó a közlekedési infrastruktúra, s ezért van szükség a magyarországi közút- és vasúthálózat további korszerűsítésére. Hozzátette, hogy jelenleg öt olyan nagy beruházóval tárgyalnak, amelynek befektetési terve között szerepel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Nyíregyháza környéke.

Az úthálózat-fejlesztés tervei közül külön megemlítette, hogy az M3-as mellett folytatódik az M6-os építése Pécsig, az M7-es munkálatai pedig befejeződnek jövőre. Szólt arról is, hogy folytatják a 4-es főút szélesítését, s megépül az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsabáig.

Veres János pénzügyminiszter az átadáson közölte, hogy az M3-as Nyíregyháza-Vásárosnamény közötti új szakaszának építésére az engedélyszerzés után kiírható lesz a tender.

A megyei vezetők nem kaptak meghívót a gazdasági tárcától az M3-as nyíregyházi szakaszának átadására - tudta meg a HavariaPress. A 8 hónapos csúszással elkészült 40 kilométeres szakasz átadására a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vezetése nem hívta meg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vezetőit.

A megyei közgyűlés elnöke, Fülöp István külön utánajárással tudta csak elérni, hogy az autópálya kezelőjétől kapjon aztán meghívót. Fülöp jelezte a gazdasági tárcánál, hogy az átadón szeretne ő is röviden beszélni, méltatva a megyében élők autópályáért tett erőfeszítéseit. A hírügynökség információi szerint Kóka titkárságáról közölték a megyei közgyűlés elnökével, hogy nem látnak módot arra, hogy beszédjének helyet biztosítsanak a programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában