Ország-világ

2007.08.16. 16:19

Kevesebben kapnak idén ingyen tankönyvet

Kevesebben kapnak ingyenesen tankönyvet az idei tanévben, az egyedülálló szülők által nevelt diákoknak ugyanis már nem jár automatikusan a juttatás. A rászorulók egy része lehet, hogy csak kölcsönbe viheti majd haza a köteteket.

A tavalyi 7,7 milliárd forint helyett csupán 6,43 milliárdot különítettek el az idei költségvetésben ingyenes tankönyvellátásra. Kevesebbeknek is jár a juttatás: tavaly még a diákok csaknem felének, mintegy 740 ezer tanulónak nem kellett fizetnie, az idei tanévben viszont már csak alig valamivel több mint 520 ezer diák kapja majd ingyen a tankönyveit.

Ennek egyik oka, hogy maguk a diákok is kevesebben vannak - a tavalyi majdnem 1,4 millió után alig valamivel többen, mint 1,3 millióan -, hiszen minden évben többen ballagnak el, mint ahány új elsőst beíratnak a szüleik.

A másik ok: az egyedülálló szülők által nevelt diákok után már nem jár automatikusan a támogatás. Mégpedig azért nem, mert egyre több pár nem házasodik össze, így az anya akkor is "egyedülállóként" neveli gyermekét, ha valójában van párja, és anyagilag nem is rászorult. Ezekben a családokban a diákok csak akkor jogosultak az ingyenes tankönyvellátásra, ha rendszeres gyermekvédelmi támogatást kapnak.

Az alsó tagozaton nagyjából ötezer forint a csomagok átlagára, a felső tagozatban 9813 forintra, a középiskolában 9666 forintra jön ki a szükséges kötetek átlagára, de a hetedik osztályban 12008 forintot, egyes középiskolai évfolyamokon pedig akár 23 269 forintot is elkérhetnek a szülőktől. Mindez attól függ, hogy az adott iskola tanárai milyen könyveket írtak elő diákjaiknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában