Ország-világ

2007.08.03. 16:19

Kövérség és koraérettség

A gyermekkori kövérség a lányoknál azzal a következménnyel járhat, hogy korábban elérik a serdülőkort – állítják amerikai kutatók.

A több éven át tartó vizsgálatban 354 kislány vett részt, és mint kiderült, azok a gyerekek, akik túlsúlyosak voltak háromévesen, majd a következő három évben is tovább híztak, már kilencévesen elérték a pubertáskor küszöbét, amely az emlőnövekedés mértéke alapján állapítható meg. A korai pubertás számos negatív következménnyel jár, beleértve a megszaporodó pszichés problémákat, társadalmi beilleszkedési nehézségeket, alkoholproblémákat, a túl korai szexuális kapcsolatokat és a tinédzserkori terhességeket. Az elhízott, s ennek következtében korán a serdülőkorba lépő kislányok közül sokan felnőtt korukban is túlsúlyosak maradnak, emiatt az átlagnál jobban veszélyeztetik őket a reproduktív szerveket érintő daganatos megbetegedések, illetve más, az elhízással gyakran együtt járó problémák, például a cukorbetegség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában