Ország-világ

2007.08.20. 16:19

Újabb önkormányzatok ellen indított pert az ÁSZ

Hét önkormányzat ellen indított büntetőpert az Állami Számvevőszék: jogosulatlan támogatásokat vettek fel közműfejlesztésekhez, igaz, senki sem saját zsebre, hanem a település érdekében. Ez a hét önkormányzat bizonyíthatóan csalt a pályázatnál - az Állami Számvevőszék szerint.

Bár korábban tucatnyi büntetőügyről lehetett hallani az Állami számvevőszék végül 7 önkormányzat ellen tett büntetőfeljelentést, mert azok úgy vettek igénybe több mint egymilliárd forintnyi közműfejlesztési támogatást 2004-ben és 2005-ben, hogy nem csupán hibáztak, de tudatosan tettek hamis nyilatkozatokat, illetve hamisítottak az igényléshez szükséges dokumentumokat, - mondta el Kékesi László a Számvevőszék főtitkárhelyettese.
A főként út és szennyvízberuházásokra igényelhető támogatásoknál a mintegy 870 önkormányzatból 66 hibázott, de ezek többsége nem tudatos csalással szeretett volna pénzhez jutni. Kékesi László jelezte: a Vám- és Pénzügyőrség minden esetben konkrét személyek, többségükben polgármesterek ellen folytat nyomozást, de az nem állítható, hogy a települési vezetők a saját gyarapodásukra csaltak volna.

- Nem saját zsebükre dolgoztak, ezt semmiképpen nem állítják a jelentések sem. Itt arról van szó, hogy a költségvetés vagy az államháztartás valamely alrendszeréből jogszabályszerűen járó juttatáshoz, támogatáshoz nem a jogszabályi feltételeknek megfelelően jutott valaki hozzá. Ezzel csökkentette mások esélyeit is, akik jogosultak voltak rá.

A nyár híre volt, hogy a tavalyi 58 után idén újabb 8 önkormányzatot kötelezett az kormány a jogosulatlan támogatások visszafizetésére. Erre az érintett települések általában 2015-ig kaptak részletfizetési lehetőséget. Ám többen is jelezték, hogy a település költségvetését veszélyezteti a fizetési kötelezettség, ilyen például Csongrád, amelynek 186 millió forintot kell visszatérítenie.
A számvevőszék főtitkára kérdésünkre elmondta: ahogy minden évben, úgy idén is 2006-os költségvetést lezáró zárszámadás során ellenőrzik a támogatások felhasználását, ám a korábbi évekkel ellentétben már nem a közműfejlesztési, hanem az egyre szaporodó uniós alapok lehetnek érdekesek.

(Krónika hírszolgálat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában