Ország-világ

2007.10.22. 17:27

'56-os emlékérmeket adott át Sólyom László Budapesten

21 emlékérmet és 13 emléklapot adott át Sólyom László köztársasági elnök - a miniszterelnök előterjesztésére - október 23-a, a forradalom és szabadságharc 51. évfordulója alkalmából hétfőn, Budapesten.

Nem volt hiábavaló '56 áldozata, ennek hatására rendült meg először a keleti, "bizantikus" hatalom - mondta ünnepi beszédében Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, aki emléklapot adott át az államfőnek. Sólyom László köztársasági elnök a kitüntetések átadását követően azt mondta: "önök harcoltak, önök hozták létre a munkástanácsokat, a forradalmi bizottságokat, önök szenvedték meg az üldöztetést." Mindig megdöbbenve olvasta, hogy akik kijöttek a börtönből, azon csodálkoztak, mennyire másképp beszélnek az emberek a történtekről, mint a forradalom idején - közölte Sólyom László. A köztársasági elnök hozzátette: bízik benne, hogy ki fog alakulni az az ünnep, amikor mindenki egyféleképpen beszél, ahogyan azt '56 megköveteli. 1956-os Emlékérmet kapott Balaskóné Hummel Margit, Dr. Baranyai Ferenc, Bősze Károly, Fasing Sándor, Húsvéth Ferenc, Janik Gyula Károly, Kazay Károly, [namelink name="Kiss István"], Lovas László, [namelink name="Nagy Béla"], Pápay László, Pistyur József, Prém István, Tatár Lajos, Tavali György, Turán Sándor és Víg Zoltán Károly. 1956-os Emléklapot vehetett át Bánkuti Imre, Bánkuti Imréné, Özv. Fekete Józsefné, Huszár Sándor, Jánosi Ferenc, [namelink name="Jánosi Katalin"], Kalocsay Imréné, Kárpáti Kamil, Paróczi Jenő, Réti Gyula, Szegedi Nándor, Dr. Tánczos Frigyes és [namelink name="Tóth Sándor"]. Az 1956-os Emlékérmet posztumusz adományozta a köztársasági elnök [namelink name="Szabó Zoltán"]nak, [namelink name="Tóth Zoltán"]nak, Végh Józsefnek és Vincze Sándornak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában