Ország-világ

2007.10.14. 16:19

A kilencmillió fontos tojás

Ennyi pénzért már gyémántból készült kakast is lehet vásárolni, ami egy órán át ugrabugrál, csapkod a szárnyaival és kukorékol. Amikor az ékszerész ezt az őrületes rózsaszín Fabergé-tojást alkotta, szabad utat adott a fantáziájának.

Minden órában egy gyémánt kakas ugrik ki belőle, és négyszer csapkod a szárnyával. Majd hármat biccent, kukorékoló hangot ad, végül kinyitja és becsukja a csőrét.

Egy márka felemelkedése és bukása

A Fabergé márkát manapság gyakran parfümökhöz és szépségápolási cikkekhez kötik. De a 19. század végén gyémánttal foglalkoztak, és a műhely Oroszország legnagyobb cégévé nőtte ki magát. A francia emigráns, Gustav Fabergé 1842-ben alapította műhelyét Szentpéterváron. Harminc évvel később a fia, Carl vette át a céget, és munkáin megakadt III. Sándor cár szeme egy moszkvai vásáron. 1885-ben a Fabergé-ház kapta meg a címet: „egy különleges megállapodás alapján a birodalmi korona aranyművese" lett – és ugyanebben az évben készítették az első Fabergé-tojást. Carl az uralkodói kapcsolatok miatt Szentpétervárról Európába menekült az 1917-es orosz forradalom idején, és két évvel később meghalt. A második világháború után a család felfedezte, hogy a nevüket egy illatszereket gyártó cég használja, amely Fabergé Inc-nek nevezte magát. Mivel nem tudták fedezni a költséges bírósági eljárást, peren kívül megegyeztek 1951-ben, és 12 ezer angol fontért hozzájárultak, hogy a Fabergé nevet egy parfüm márkaneveként használják.

 Több mint egy évszázados fennállása alatt úgy tudták: csak néhány darab készült belőle. Pár hét múlva a publikumnak először lesz lehetősége arra, hogy láthassa, ahogyan a csodálatos Fabergé tojásból aukcióra bocsátanak egyet. Szakértők szerint az ára el fogja érni a 9 millió angol fontot – ez pedig azt jelenti, hogy az orosz műtárgyak között rekordáron fog elkelni.

A kiváló minőségű műtárgyat 1902-ben készítették Szentpéterváron, Carl Fabergé műhelyében. Ebben a méretben mindössze 13 darab készült, méghozzá családok számára. A Fabergé-tojásokat általában az orosz királyi család tagjai kapták húsvéti ajándékként. A hamarosan árverésre bocsátandó tojást Germaine Halphen kapta akkor, amikor Edouard de Rothschild báró eljegyezte 1902-ben.

A Rothschild-féle Fabergé tojást a londoni Christie’s-nél bocsátják licitre november 28-án, s úgy becsülik, az ára 6 és 9 millió angol font között lesz. A Fabergé tojásból egyet korábban ugyancsak a Christie’s-nél árvereztek el, 2002-ben 6,6 millió fontot fizetett érte az új tulajdonosa. Egyelőre ez az ár tartja a rekordot az aukciókon elkelt orosz műtárgyak között.

Az aukciós ház orosz és ezüst tárgyakkal foglalkozó igazgatója, Anthony Philips úgy tudja: a világon összesen 20 darab készült ebből a tojásból. De ezt egészen addig titokban tartotta, amíg a Rothschild család azt mondta neki: készen állnak arra, hogy a tulajdonukban lévő példányt árverésre bocsássák.

– Az abszolút diszkréció a munkám része – mondta. – Negyvenéves karrierem során a legizgalmasabb ennek a mesterpéldánynak a felfedezése volt. Habár van néhány további példány is, a Fabergé-tojást úgy ismerik világszerte, mint az egyik legkifejezőbb és legexkluzívabb munkát, amelyet valaha készítettek. Ezt a tojást soha nem láthatta a közönség, nem is hallhattak róla, tehát ennél nagyszerűbb dolgot nem is kaphatnának. Ez a tárgy magában foglalja az igazi mestermunka minden ismérvét: a tervezőt, a mestert, a származási helyet, a ritkaságot – és azt várjuk, hogy ez a figyelemre méltó műtárgy a privát gyűjtők és az intézmények mélyreható érdeklődését váltja majd ki, szerte a világon.

Habár az orosz gyűjtők valószínűleg különleges figyelmet fognak szentelni a saját országukból származó művészeti darabnak, Anthony Philips azt mondta: szerinte egy amerikai, európai vagy közel-keleti gyűjtő nyeri a licitet. A vételárat a Rothschild család jótékony célokra fordítja majd: klasszikus zenét támogatnak belőle.

Arthur Martin/Daily Mail
fordította: Nyemcsok Éva

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában