Ország-világ

2007.10.24. 17:44

Az egészségügyi reformról vitáztak a Parlamentben

Ellentétes álláspontot fogalmazott meg a kormány és az ellenzék vezérszónoka szerdán a Parlamentben tartott egészségügyi reformról szóló vitanapon. A szakminiszter az átalakítás létjogosultsága és eredményei mellett érvelt, míg a Fidesz vezérszónoka a reform egyetlen részletével sem értett egyet.

Horváth Ágnes (SZDSZ) egészségügyi miniszter beszédében úgy fogalmazott: lezárult a reform átalakítási szakasza, most a stabilitás következik. A tárcavezető a hamarosan a parlament elé kerülő egészségbiztosítási rendszer átalakításáról elmondta: az újonnan alakuló 22 egészségügyi pénztárnak tilos lesz szelektálnia a betegek között, nem kérhetnek majd egészségügyi adatokat, így ha a beteg bárhová jelentkezik, annak a pénztárnak fogadnia kell. Horváth Ágnes hozzátette: a fejkvóta-rendszer is a szelektálás lehetőségét csökkenti, hiszen a jövőben a pénztárak a fiatalabb és egészségesebb betegekért kisebb kvótát kapnak.

A szakminiszter azt is megerősítette: újraszabályozzák a beutalási rendet, vagyis ha a pénztár a beteg lakhelyétől a jogszabályban rögzített távolságon belül nem képes beutalni - mert nincs leszerződve megfelelő szolgáltatóval - akkor a pénztár egyrészt felügyeleti bírságot kap, a beteg pedig bárhol kérheti az ellátást pénztárának a költségére.

Horváth Ágnes kiemelte: a pénztáraknak a rájuk vonatkozó területi ellátási körön belül ezért minden háziorvossal, illetve szolgáltatóval le kell szerződniük. Ha pedig egy pénztárnak az ellátási körön kívüli betege van, akkor az a beteg a pénztár költségére láttathatja el magát az ellátási körön kívül.

A tárcavezető szerint a pénztárak az extra-szolgáltatásokkal csábíthatják majd magukhoz a betegeket: ilyen lehet a telefonos ügyelet, a vizitdíj, a gyógyszerek árának akár részleges átvállalása, vagy egészségmegőrző szolgáltatások is.

Mikola István (Fidesz) volt egészségügyi miniszter szerint ugyanakkor hangsúlyozta: a kormány állításával ellentétben a nyereségérdekelt biztosítási rendszer nem egyenlő a társadalombiztosítással. Az ellenzéki szakpolitikus szerint a kormány eddigi reformlépései is megbuktak, hiszen nem elég a bevétel a vizitdíjból és a kórházi napidíjból, valamint a patika-liberalizáció is a nagyvárosoknak kedvez a vidék helyet. Éppen ezért Mikola szerint a kormány biztosítási rendszer-átalakítása sem jár majd sikerrel.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá: a legfrissebb felmérések szerint az emberek 70-75 százaléka ragaszkodik a társadalombiztosításhoz, vagyis a kormány nagy társadalmi ellenállás mellett próbál egy társadalmi szerződést átírni. Mikola István szerint a kormány a tisztességesen végre nem hajtott szerkezeti átalakításra "engedi rá" az új pénztárakat, ami csak tovább mélyíti majd a káoszt és a szociális válságot.

Mikola hozzátette: a Fidesz hamarosan benyújtja a parlament elé a saját egészségbiztosítási tervezeteit, részleteket azonban nem árult el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában