Ország-világ

2007.10.26. 15:51

Három évre tiltották el Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt

Jogerősen három évre tiltotta el a bíróság foglalkozása gyakorlásától az otthonszüléssel kapcsolatban közismert Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt.

A Fővárosi Ítélőtábla harmadfokú ítélete megegyezik a Pest Megyei Bíróság másodfokú határozatával, azaz az orvos bűnös gondatlan veszélyeztetésben. Az eltiltás a döntés kihirdetésétől, tehát péntektől kezdődik.

Egy első gyermekét váró fiatalasszony még 1999 őszén kérte Geréb Ágnest, segítsen neki abban, hogy gyermekét otthon szülhesse meg. A gyermek 2000. március 4-én este az orvosnő közreműködésével komplikációmentesen megszületett, de a vád szerint Geréb Ágnes a későbbiekben számos szakmai szabályt megszegett, és ezzel súlyosan veszélyeztette az újszülött életét. Így nem vágta el időben a köldökzsinórt, nem figyelte kellő gondossággal a szülés után az anya és az újszülött állapotát, valamint nem tisztította meg az újszülött orrjáratát. A csecsemő az oxigénhiány következtében súlyos, kiterjedt és maradandó agykárosodást szenvedett, majd 2001-ben a kórházban meghalt.

A Budakörnyéki Bíróság 2006-ban Geréb Ágnest a vád alól felmentette, de a Pest Megyei Bíróság az idén januárban elítélte. A harmadfokú eljárásban pénteken, a Fővárosi Ítélőtábla előtt az orvosnő védője először az eljárás felfüggesztését kérte és azt, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz, mert az ügyvéd szerint Geréb Ágnes alkotmányos jogai sérültek amiatt, hogy esetében nem alkalmazták az igen kedvező, úgynevezett közvetítési eljárást. Az ügyész viszont a szerinte súlyos fokú gondatlanság miatt az elmarasztaló ítélet hatályban tartását kérte.

Czine Ágnes bíró az Ítélőtábla döntését indokolva kiemelte, hogy Geréb Ágnes nem felelt meg a közvetítői eljáráshoz szükséges követelményeknek, mert sem a bűnösségét nem ismerte el, sem tevékeny megbánást nem tanúsított. A bíróság szerint felmentése sem indokolt, hiszen alapvető követelmény, hogy egy orvos a szakmai előírásoknak eleget tegyen. Czine Ágnes hangsúlyozta, hogy a bíróság most nem foglalkozik az otthonszülés kérdésének megítélésével, de a szakmai szabályokat minden körülmények között be kell tartani. Rámutatott, hogy Geréb Ágnes azzal, hogy nem tisztította meg az újszülött orrjáratait, közvetlen életveszélybe sodorta őt, hiszen az újszülötteknek nincs szájlégzése, csak orrlégzése van. Tehát az orvosnő cselekedete a bíróság szerint tudatos gondatlanságnak minősül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában