Ország-világ

2007.10.23. 17:15

Könnygázgránáttal oszlattak a rendőrök az Alkotmány utcában

Befejeződött az 1956-os ünnepség az Ötvenhatosok terén. A megemlékezés rendben lezajlott, tüntetők nem zavarták meg a rendezvényt. A Kossuth tér közelében, az Alkotmány utca egyik kordonnal elzárt szakaszán viszont könnygázgránátot is bevetettek a rendőrök néhány tucat símaszkos, illetve arcát sállal eltakaró tüntető ellen.

20:27

Befejeződött az 1956-os ünnepség Budapesten, az Ötvenhatosok terén. A megemlékezés rendben lezajlott, tüntetők nem zavarták meg a rendezvényt. Az Ötvenhatosok terén a Magyar Honvédség történelmi zászlóvivőinek bevonulásával kezdődött az ünnepség. A megemlékezésen ismert színészek - Jordán Tamás, Hollósy Frigyes, Molnár Piroska, Kamarás Iván, Fullajtár Andrea, Simon Kornél - 1956 verseiből mondtak el részleteket. A teret kordonnal lezárták, rendbontás nem történt. A körülbelül száz néző a program végeztével hazaindult - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

20:10

Könnygázgránátot is bevetettek a rendőrök az ellen a néhány tucat símaszkos, illetve arcát sállal eltakaró tüntető ellen, akik a Kossuth tér közelében, az Alkotmány utca egyik kordonnal elzárt szakaszán gyűltek össze - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A rendőrök felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el a helyszínt, mert törvénysértő a jelenlétük.

A tüntetők közül néhányan üvegeket és sörös dobozokat dobnak a rendőrök felé, de folyamatosan hátrál a tömeg a számfölényben is lévő rendőr sorfal elől.

19:59

Békésen zajlik az 56-os emlékműnél szervezett ünnepség. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint néhány árpádsávos zászlóval érkező embert igazoltattak a rendőrök. A Magyar Honvédség történelmi zászlóvivőinek bevonulásával kezdődött az 1956-os ünnepség Budapesten, az Ötvenhatosok terén. Ezután ismert színészek - Jordán Tamás, Hollósy Frigyes, Molnár Piroska, Kamarás Iván, Fullajtár Andrea, Simon Kornél, Peller Anna - 1956 verseiből mondanak el részleteket, majd egy óriási gömbön, a levegőből érkező női alak kezében a tér fölé érkezik a forradalom jelképes lángja.

19:18

Rendkívül sajnálatosnak tartja Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője, hogy Orbán Viktor keddi beszédében ahelyett, hogy az 1956-os mártírokra emlékezett volna, belpolitikai eseményekről beszélt. A liberális politikus azt mondta, nem hiszi, hogy az 56-osok azért haltak volna mártírhalált, hogy azt belpolitikai események alátámasztására használják fel. "A mártírok nem azért haltak meg, hogy Orbán Viktor legyen a következő miniszterelnök" - fogalmazott.

Eörsi Mátyás mindezt arra reagálva mondta, hogy a Fidesz elnöke kedden, az Astoriánál a többi között azt mondta, hogy a népszavazás olyan egységet teremthet, amelyre Magyarországon 1956 óta nem volt példa. A liberális politikus szerint 1956 a közelmúlt egyik legszebb eseménye, ezért is sajnálatos, hogy ez kimaradt Orbán Viktor beszédéből. Eörsi Mátyás szerint ma Magyarországon békés, építő munkára van szükség és nem arra a megosztó politikára, amit Orbán Viktor képvisel.

19:04

Néhány tucatnyian indultak el este hat óra előtt a Rendszerváltó Fórum Corvin közi megemlékezéséről az előre bejelentett útvonalon az Alkotmány utca felé. A csoport menet közben néhány száz fős tömeggé duzzadt. Az útvonal végén az Alkotmány utcában színpad várta a résztvevőket. A tömegben sok árpádsávos zászlót is lehetett látni. A résztvevők este háromnegyed hétre értek a vonulás célállomásához - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. Az Alkotmány utcában végül körülbelül nyolcvan ember maradt, a tömeg nagy része hazament.

A rendezvényt megelőző néhány órában az interneten keresztül olyan elektronikus levél terjedt, amiben a rendezvényhez kapcsolódóan az szerepel, hogy egy hatvanezer fős seregre van szükség, hogy minden eszközzel megbuktassák a kormányt. A Corvin közből el is indult a bejelentett demonstráció résztvevőinek csapata. A csoport néhány száz fősre duzzadt menet közben. Az Alkotmány utcában azonban hét óra körül csak körülbelül nyolcvan ember maradt, a rendezvény békésen folytatódik.

18:43

A Fidesz közleményben köszönte meg annak a - mint írják -, körülbelül negyedmillió embernek a részvételt, aki a szakadó eső ellenére is ott volt a párt 1956-os megemlékezésén Budapesten, az Astoriánál. Szijjártó Péter közleményében köszönetet mondott a szervezőknek, a rendezőknek, az önkénteseknek és mindenkinek, aki közreműködött abban, hogy békésen, atrocitások nélkül ünnepelhettünk az 1956-os forradalom évfordulóján. A rendőrség tájékoztatása szerint körülbelül 30 ezer ember vett részt az Astoriánál tartott megemlékezésen, a szervezők szerint körülbelül 250 ezren.

18:34

Nyílt rendezvény volt a Fidesz Astoriánál szervezett ünnepi megemlékezése, ezért a békés szándékkal érkező ünneplőket valóban átengedte a rendőrség az október 23-i megemlékezésre - erősítette meg az ORFK közleményben azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint több a Corvin közből érkező embert is átengedett a rendőrség az Astoriánál tartott megemlékezésre.

A Fidesz rendezvényéhez bárki csatlakozhatott, ezért a rendőrség nem korlátozhatta állampolgári jogaikban a békés szándékkal érkező ünneplőket - olvasható a közleményben. Ugyanakkor az ORFK felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz nagygyűlése alatt a Deák térnél egy 25-30 fős társaság várakozott, akik - mint a közleményben fogalmaznak- láthatóan a Terror Házához történő vonuláshoz akartak csatlakozni és azt megzavarni. Ezeket a személyeket a rendőrség igazoltatással a Deák térről eltávolította és megakadályozta, hogy a Fidesz rendezvényét megzavarják - tájékoztatott az ORFK szóvivői irodája.

Kedd délután rendbontás nélkül fejeződött be a Fidesz, Astoriánál tartott ünnepi megemlékezése. Az eseményen a rendőrség tájékoztatása szerint körülbelül 30 ezer, a szervezők szerint 250 ezer ember vett részt. A nagygyűlés a Himnusszal kezdődött, ezután beszédet mondott Wittner Mária, fideszes képviselő, Tőkés László Királyhágó-melléki püspök, Tarlós István, a Szociális Népszavazás 2008 kampányvezetője és Orbán Viktor pártelnök is. A szónoklatok elhangzása után több ezren vonultak át a Terror Háza elé a Károly körúton, Deák Ferenc téren és a Bajcsy Zsilinszky úton keresztül.

A Fidesz rendezvénnyel egy időben, a Corvin köznél körülbelül 50-100 ember gyűlt össze a Corvin-közi Bajtársi Társaság rendezvényén. Néhány csoport árpádsávos zászlót lengetett, rendbontás nem történt.

18:00

Az MDF szerint Orbán Viktor keddi beszédére is az az "osztályharcos logika" volt a jellemző, amely már egy ideje jellemzi a Fidesz elnökének megszólalásait, és aminek a lényege az, hogy összefogást hirdet egyes társadalmi csoportok között mások ellenében.

Kerék-Bárczy Szabolcs az MDF szóvivője a szerint Orbán Viktor beszédeinek tartalma jó ideje előre megjósolható, sajnálatos módon kedden is sok mindenről szólt, de a legkevésbé 56' forradalmáról.

A Fidesz elnöke kedden, pártja október 23-i ünnepi rendezvényén a budapesti Astoriánál az erőszakmentesség fontosságára és a népszavazás sikerének elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Azt mondta, hogy a népszavazás ügyében a józan, higgadt és tervszerű munka meghozza a sikerét.

17:50

Több ezer ember vonult át az Astoriáról a Terror Házához a Fidesz október 23-i megemlékezése után. A menet elején a Fidesz több politikusa így például Orbán Viktor pártelnök és Kövér László választmányi elnök ment. Az Andrássy útra érkezőknek hangosbemondókon köszönték meg a szervezők, hogy velük tartottak. Az Andrássy útra érkezők a Terror Háza múzeumánál elhelyezték mécseseiket és gyertyáikat, majd hazaindultak az Andrássy út mindkét irányába.

17:18

Az MSZP szerint Fidesz retorikája kiürült, mivel az elmúlt egy évben már olyan durva kirohanásokat tettek, amit már nem tudtak felülmúlni - mondta a Független Hírügynökségnek a nagyobbik kormánypárt szóvivője a Fidesz ünnepi megemlékezésén elhangzottakra reagálva.

Nyakó István szerint a Fidesz és Orbán Viktor retorikája semmitmondóvá vált, ami a nagyot mondás bukása. A szóvivő hozzátette: Orbán Viktor ismét saját politikai céljaira használta fel az állami ünnepet, ami Nyakó istván szerint bűn.

A szóvivő elmondta: szemfényvesztés, hogy a rendezvényen elhangzott: 250 ezren vannak az Astoriánál, holott rendőrség tájékoztatása szerint 20-30 ezren vettek részt az eseményen. Nyakó István szerint ez felesleges hazugság, hiszen a 30 ezer is "egy szép szám" a hideg és esős időben.

17:06

Átszállították Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye ifjúsági mozgalom tiszteletbeli elnökét egy vidéki város fogdájába kedden. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: erre azért volt szükség, mert olyan információik voltak, hogy egyes csoportok a kiszabadítására szervezkednek.

Be nem jelentett tüntetések alatt 20 embert állítottak elő, közülük csak Toroczkai Lászlót vették szabálysértési őrizetbe gyülekezési törvény megsértése és rendzavarás miatt. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója este 8 órakor látta, ahogy elfogták, és bilincsben vitték el Toroczkai Lászlót a Nagymező utcából. A mozgalom tiszteletbeli elnöke hétfőn a Szabadság térről érkező tömeg élén ment a Nagymező utcához. A tüntetők az Operaházat próbálták megközelíteni, ahol este 8-kor díszünnepség kezdődött.

16:55

Orbán Viktor szerint a népszavazás olyan egységet teremthet, amelyre Magyarországon 1956 óta nem volt példa. A Fidesz elnöke kedden, pártja október 23-i ünnepi rendezvényén a budapesti Astoriánál az erőszakmentesség fontosságára és a népszavazás sikerének elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Azt mondta, hogy a népszavazás ügyében a józan, higgadt és tervszerű munka meghozza a sikerét.

A politikus gratulált ahhoz, hogy a népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtő munka során eddig, kérdésenként több mint 300 ezer aláírás gyűlt össze. Ezt példátlannak nevezte. Az erőszakmentesség kapcsán arra hivatkozott, hogy ennek ellenkezője csak a gonoszság erejét táplálná. A szervezők szerint a rendezvényen, a rossz idő ellenére, 250 ezren voltak jelen. Orbán Viktor beszédét követően a tömeg elindult az Andrássy úton a Terror Háza múzeum elé. A menetet a Fidesz elnöke és elnöksége vezeti.

16:37

A rendőrség eddig 680 vidéki, illetve 90 fővárosi rendezvényt biztosított. Rendkívüli esemény nem történt, az ünnepségek rendben lezajlottak - közölte az Országos Rendőrfőkapitányság kedden. A délután folyamán Budapesten még nagyobb rendezvények vannak az Astoriánál, a Hősök terén, a Corvin közben, valamint a Széna téren. A fővárosi biztosításokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a REBISZ végzi, megfelelő eszköz és létszám áll rendelkezésre. A fővárosban eddig intézkedésre okot adó cselekmény nem történt - olvasható az ORFK közleményében.

15:22

A Fidesz rendezvényét kiemelten biztosítják: a Rákóczi útról nyíló kisutcákat kordonokkal zárták le, ezeket rendőrök, valamint biztonsági emberek őrzik. A rendezvény megkezdése előtt megkérték a nagygyűlésre érkezőket, hogy ha provokátorokat látnak, szóljanak valamelyik biztonsági embernek.

A szónoklatok elhangzása után átvonul a Terror Háza elé a Károly körúton, Deák Ferenc téren és a Bajcsy Zsilinszky úton keresztül.

14:21

Kósa Lajos szerint egy demokráciában nem utcai forradalmakkal, gyújtogatással kell a fennálló kormányt megbuktatni. A Fidesz alelnöke a debreceni 56-os emlékmű koszorúzásán azt mondta, ahhoz, hogy Magyarország kilábaljon a válságból, olyan széles összefogásra van szükség, amelynek alkotmányos ereje is van.

Kósa szerint ahogy 1956 októberében világos volt, hogy egy Rákosi Mátyás utáni Magyarországra kell felkészülni, egyértelmű, hogy most egy Gyurcsány utáni Magyarországon kell gondolkodni.

Kósa Lajos ünnepi beszédében párhuzamot vont 1956-os és a mai Magyarország között. Véleménye szerint ahogy az akkori rendszer, úgy a mostani is elvesztette legitimációját. Kósa szerint az akkori hatalom éppúgy hazugságra épült, mint a mostani. Hozzátette azt is, hogy csak úgy, mint 56-ban, most is gazdasági csőd felé tart az ország.

A Fidesz alelnöke szerint, ahogy 1956 októberében világos volt, hogy egy Rákosi Mátyás utáni Magyarországra kell felkészülni, egyértelmű, hogy most egy Gyurcsány utáni Magyarországon kell gondolkodni.

Kósa összefogást sürgetett. Szerinte csak egymással vállvetve lehet kilábalni a válságból. A bal- és jobboldali érzelmű embereknek nem kell a politikusokra várni, meg kell egyezniük egymással, csak így lehet Magyarországot újra felvirágoztatni. Ehhez szükséges 56 szelleme, de Kósa példaként említette a Németországi nagykoalíciót és Franciaországot is, ahol a jobboldali elnök szocialistákat is bevont a kormányba, hogy kilábaljanak a válságból.

A polgármester beszédét követően Debrecenben együtt koszorúzták meg az 56-os emlékművet a jobb és baloldali pártok képviselői.

13:32

1956-ról sokan sokféle emléket őriznek, de a nemzet egyféleképpen emlékezik: ez a szabadság, a demokrácia, a függetlenség szimbóluma - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden a [namelink name="Nagy Imre"] Érdemrendek átadásán a köztársasági elnöki palotában.

A kormányfő szerint a mártír miniszterelnök élete példázza, hogyan lehet számot vetni a tévúttal. A [namelink name="Nagy Imre"] Érdemrendet az idén Ferge Zsuzsa szociológus, Gereben István geofizikus, Mészáros Márta filmrendező, Rainer M. János történész és Ujvári József nyugalmazott dandártábornok kapta.

Az 1956 óta eltelt 51 év történelmi léptékben nézve kevés, sokan őriznek saját, illetve családi emlékeket az eseményekről - mondta Gyurcsány Ferenc. '56 annyiféle, ahányan vagyunk - idézte a kormányfő Göncz Árpád korábbi köztársasági elnököt. Hozzátette: van azonban egy másik igazság is. A politikai közösség, a nemzet egyféleképpen emlékezik: '56 a szabadság, a demokrácia, a függetlenség szimbóluma, a magyar progresszió egyik legfontosabb eleme.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: [namelink name="Nagy Imre"] azért válhatott a nemzeti küzdelem szimbólumává, mert élete jól példázza a konfliktust, hogyan lehet számot vetni a tévúttal, legyen az akár személyes, akár közös tévút. A mártír miniszterelnök összetett és ellentmondásos munkássága mutatja, hogyan lehet eljutni odáig, hogy beismerjük, tévedtünk, sőt talán bűnt is követtünk el - mondta a kormányfő. A [namelink name="Nagy Imre"] Érdemrendet minden évben azok kapják, akik segítenek megértetni ezt a korszakot, akik a társadalmi párbeszéd és a béke, illetve a nemzet egységének megvalósítása érdekében tevékenykednek - mondta a kormányfő, aki megköszönte a kitüntetettek munkáját.

Sólyom László köztársasági elnök - a miniszterelnök előterjesztésére- [namelink name="Nagy Imre"] Érdemrendet adományozott Ferge Zsuzsa akadémikusnak, Széchenyi-díjas szociológusnak, aki később veszi át a kitüntetést, Gereben István geofizikusnak, aki Magyarország washingtoni nagykövetségén veszi át a kitüntetést, Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendezőnek, Rainer M. János történésznek és Ujvári József nyugalmazott dandártábornoknak.

12:04

Az állami lobogó felvonása után a Kossuth térről a [namelink name="Nagy Imre"] szoborhoz sétáltak át a közjogi méltóságok, ahol elhelyezték a tisztelet virágait a Vértanúk terén található szobornál. A megemlékezés alatt a Kossuth téri zászlófelvonást is megzavaró tüntetők folytatták a fütyülést és a miniszterelnök távozását követelték.

A megemlékezésen [namelink name="Nagy Imre"] szobránál részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke.

Az Ötvenhatosok terén folytatódtak az állami megemlékezések az '56-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. A Magyar Honvédség díszalegységeinek közreműködésével 11 órakor a közjogi méltóságok és '56-os szervezetek koszorúzták meg az emlékművet, amelyet tavaly adtak át az '56-os események 50. évfordulója alkalmából. A megemlékezést néhány tucat tüntető bekiabálással és fütyüléssel zavarta meg.

Az öt közjogi méltóság - Sólyom László, köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök, Szili Katalin, házelnök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke - a Magyar Honvédség díszalegységeinek közreműködésével megkoszorúzta a tavaly felavatott '56-os emlékművet.

Az 50. évforduló alkalmából felállított alkotásnál [namelink name="Nagy Imre"] unokái, [namelink name="Jánosi Katalin"] és Jánosi Ferenc is helyezett el koszorút. Ezután vezető kormánypárti politikusok és a diplomáciai testületek képviselői is elhelyezték koszorúikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában