Ország-világ

2007.11.22. 11:52

Eddig hozzávetőleg 31 millió külföldi utazott idén hazánkba

Hozzávetőleg 31 millió külföldi utazott Magyarországra az első három negyedévben. Ez 4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Ugyanennyivel emelkedett a külföldre utazó magyarok száma is, ami így elérte a 13,1 milliót. Mindkét esetben az egynapos utazások száma növekedett valamelyest, a több napos üdülések száma viszont csökkent - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

A Magyarországra érkező 31 millió látogató körülbelül 78 millió napot töltött itt januártól szeptemberig. Ez 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint azok száma emelkedett, akik egy napra jöttek, a több napra érkezők száma viszont csökkent. Lengyelországból és Csehországból jóval többen látogattak Magyarországra, mint tavaly, de emelkedett az Ausztriából és Szlovákiából érkezők száma is. Visszaesés a Nagy-Britanniából és leginkább az Ukrajnából érkezőknél tapasztalható.

Továbbra is Budapest a legvonzóbb célpont, a látogatók 40 százaléka a magyar fővárosra volt elsősorban kíváncsi. A Nyugat-Dunántúl a második, oda nagyjából fele ennyien mentek. A turisták csaknem 715 milliárd forintot költöttek idehaza a vizsgált időszakban.

Eközben a magyarok 13,3 millió alkalommal utaztak külföldre, ami 4 százalékos emelkedés. Itt is az egy napos utak száma emelkedett, a hosszabb kirándulásoké csökkent. A lakosság 55,4 millió napot töltött más országokban. Ausztria és Szlovákia mellett Horvátország volt még kedvelt úticél, utóbbi helyen költötték el a legtöbb pénzt. A magyarok az első három negyedévben 444 milliárd forintot hagytak külföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában