Ország-világ

2007.11.30. 12:44

Július közepétől emelnék a minimálbért a munkáltatók

Az Országos Érdekegyeztető Tanács folytatja az október elején megkezdett, a jövő évi bérajánlatról szóló tárgyalásokat. Az alkudozásban a munkáltatók egy része nagyon eltökélt: a hivatalosan januártól 86 ezer forintra emelkedő szakképzett bérminimumot csak júniustól akarják kifizetni alkalmazottaiknak.

Október 12-én kezdődött az alkudozás az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) a jövő évi bérajánlásokról. A tárgyalásfolyamat során egy héttel ezelőtt közölt először konkrét ajánlatot a munkáltatói és munkavállalói oldal. Az előbbiek egy része bruttó 4,5 százalékot ajánlott, a munkavállalói oldal 10 százalékot javasolt, míg a kormányzati oldal már korábban 4,5 százalékot tartott lehetségesnek.

A munkáltatói oldalt alkotó érdekképviseletek másik része viszont úgy nyilatkozott: még a 4,5 százalékot is megvétózzák, ha nem sikerül megegyezni az alacsonyabb bérszínvonalú szakmákban arról, hogy csak 2008 második félévétől alkalmazzák a szakképzetteknél a 86 300 forintos bérminimumot. Az első félévben csak a 80 000 forintos mértéket tartják elfogadhatónak a jelenlegi 75 300 forint helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában