Ország-világ

2007.11.11. 18:37

Nem értjük a digitális átállást, de félünk, hogy drága lesz

A magyarok csaknem fele hallott már arról, hogy hazánk hamarosan átáll a digitális műsorszórásra, ám a részletekről csak minden ötödik embernek van valamilyen konkrét fogalma. Bár a legtöbben sötétben tapogatóznak, a többség áltatlanban is attól fél, hogy a váltással megnőnek majd a kiadásaik - derült ki a Szonda Ipsos friss felméréséből.

A felnőtt lakosság majdnem fele hallott már arról, hogy a földfelszíni analóg műsorszórást viszonylag rövid időn belül Magyarországon is felváltja a digitális. A részletekről azonban csupán minden ötödik megkérdezettnek van valamilyen konkrét fogalma. A tájékozottabbak 12 százaléka tudta, hogy az átállás tervezett időpontja 2012. Az alternatívaként felmerült, 2010-es előrehozott dátumot a megkérdezettek 23 százaléka említette a Szonda Ipsos Média-, Vélemény- és Piackutató Intézet Infokomm Csoportjának kutatásában.

A 750 fős mintán végzett felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbbet a digitális jelátviteli módról tudtak azok, akik a témában valamivel jártasabbak a többieknél. A megkérdezettek ötöde azt is tudta, hogy a digitális technológia az analógnál jobb kép- és hangminőséget biztosít majd. Azzal viszont 10 százaléknál is kevesebben voltak tisztában, hogy a jelenleg forgalomban lévő televíziók átalakító nélkül nem működnek majd. Azt sem tudták, hogy az átállás után a digitális adásokkal több csatorna közül választhatunk. Szintén kevesen vélték úgy, hogy általánosan elérhetőek lesznek az olyan szolgáltatások, mint a digitális videotéka, a megállítható adás vagy a választható adáskezdés, amelyek most még csak szűk körben terjedtek el.

A megkérdezettek többsége azzal sem volt tisztában, hogyan befolyásolja majd az átállás a meglévő földi, kábel és műholdas csatornavételi módokat. Többen úgy gondolták, hogy a földi sugárzás megszűnik a jövőben, és sokan feltételezték, hogy műholdas technológia kíséri a változásokat. A digitális átállás a megkérdezettek többsége szerint a lakosság számára a jelenleginél nagyobb kiadásokat jelent majd, ugyanakkor a megszokottnál több csatornaszámot társítanak a költségnövekedéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában