Ország-világ

2007.11.07. 10:33

Újabb vasutassztrájk lehet, ha nem tudnak megegyezni

8-kor véget ért, de ha nem tudnak megegyezni, akkor lesz újabb vasutas sztrájk. Az RTL Klub Híradója úgy tudja, hogy november 19-én hatórás munkabeszüntetésre készülnek a szakszervezetek.

Az érdekképviseletek képviselői ezt még nem erősítették meg. Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) vezetője elmondta, hogy valóban nem álltak el az újabb sztrájk megszervezésétől, amely akár egész napos is lehet, két héten belül. Ez attól függ, hogy milyen eredményre vezetnek a tárgyalások a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal (GKM).
Több mint 80százalékos volt a részvételi arány a szerda reggeli vasutassztrájkban, ez sikeresnek mondható - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Simon Dezső, a VSZ elnöke. Mint mondta, ezt a támogatottságot figyelembe kell vennie a minisztériumnak, és bíznak abban, hogy elindulhatnak az érdemi egyeztető tárgyalások a mellékvonalak ügyében.

Simon Dezső szerint elenyésző volt azok száma, akik felvették a munkát reggel 6 és 8 óra között. Ha voltak is olyan pályaudvarok, ahonnan elindulhattak a vonatok, biztosan nem juthattak messze, mert a következő állomáson már megállították azokat. A MÁV gazdasági társaságainál szintén magas volt a részvételi szám - tette hozzá. Ezt ugyan közvetlenül nem érzékelhette az utazóközönség, de például a járműjavítókban is 80százalékos volt a támogatottság. A szakszervezeti vezető nem tud sztrájktörésről.

A VSZ elnöke úgy gondolja, hogy az utazóközönség nagy valószínűséggel egyetért a célkitűzéseikkel. A sztrájk ideje alatt semmiféle panasz nem érkezett, az utasok nem kifogásolták a munkabeszüntetést. Simon Dezső elmondta, hogy voltak olyan állomások, ahol a szolgálati vezető vette át a forgalom irányító szerepét. Ezeket az eseteket jegyzőkönyvbe vették, és kivizsgálják, hogy szabályos volt-e a művelet. Ha nem volt az, akkor azzal veszélyeztették a személyszállítás biztonságát. Ezek az akciók egy kicsit megnehezíthetik majd a vasúti forgalom helyreállítását - tette hozzá.

Simon Dezső úgy tudja, hogy Kállósemlyén egy rendőr igazoltatott egy sztrájkoló vasutast. Kiderült, hogy azért tette, mert azt az utasítást kapta, hogy biztosítsa a rendet az állomáson.

A vasutasok a 38 mellékvonal tervezett megszüntetése ellen tiltakoznak. A szerda reggeli sztrájk 600 vonatot érintett, néhány azonban a munkabeszüntetés ellenére is közlekedett. Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke szerint estig késékekre kell számítani, és a menetrend teljesen csak holnap hajnalra áll helyre az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában