Ország-világ

2007.11.05. 19:58

Változnak az egyszázalékos felajánlások szabályai

Módosította az Országgyűlés hétfőn a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásával kapcsolatos szabályokat. Megszűnik jövőre az eddigi borítékos rendszer, a rendelkező nyilatkozat az adóbevallási íveken lesz majd. Újdonság az is, hogy a rendelkező nyilatkozatokat - függetlenül attól, milyen típusú adóbevallásról van szó - május 20-ig kell leadni.

A személyi jövedelemadó meghatározott részének felajánlásáról szóló törvényt még 1996 decemberében fogadta el az Országgyűlés. Az egyszázalékos rendszert annak idején több közép-kelet-európai ország átvette Magyarországtól, és bizonyos változtatásokkal még most is alkalmazza.

A hétfőn elfogadott módosítást a 2007-es évről benyújtott rendelkező nyilatkozatoknál kell először alkalmazni. Az új bevallási íveken az adózó személyes adatait tartalmazó résztől - egy perforáció mentén - leválasztható lesz a rendelkező nyilatkozat. Utóbbin szerepel majd az adó- és technikai száma annak a szervezetnek, intézménynek, amely a felajánlást kapja.

Ha a bevallás javításakor kiderül, hogy az ügyfélnek a vártnál több adót kell befizetni, akkor 2008-tól érvényes marad az egyszázalékos felajánlás, ha a többletet határidőre befizetik. Előfordulhat, hogy a felajánlás alapjául szolgáló adó összege azután növekszik, hogy az 1 százalékos felajánlást már utalták annak, akinek szánták. Ebben az esetben a jövő évtől az APEH vagy az Oktatási és Kulturális Minisztérium utólag elküldi a kedvezményezettnek a különbözetet.

Jövőre egyszázalékos felajánlásból köztartozást már nem lehet törleszteni. Könnyítés lesz viszont, hogy a civileknek nem kell a sajtóban közzétenniük beszámolót a kapott összeg felhasználásáról. Elég, ha a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján jelentetik meg a beszámolót, amiért nem kell fizetniük. Ha ezt viszont elmulasztják, vagy hamis adatokat közölnek, egy évig nem kaphatnak az egyszázalékos felajánlásokból.

A Pénzügyminisztérium arra számít, hogy az új szabályoknak köszönhetően az eddiginél többen ajánlják fel személyi jövedelemadójuk egy részét, és kevesebb lesz az érvénytelen nyilatkozat. A törvénymódosítást 207 igen, 47 nem szavazat mellett fogadta el hétfőn az Országgyűlés, 23-an tartózkodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában