Ország-világ

2008.01.23. 14:27

2,7 milliárdért pályázhatnak üdülési csekkre a rászorulók

Februártól összesen 2,7 milliárd forintnyi üdülési csekkre pályázhatnak az alacsony jövedelmű nyugdíjasok, a nagycsaládosok, a fogyatékossággal élők és a szakiskolai diákok. Ez csaknem a duplája annak az összegnek, amit tavaly erre a célra fordított a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.

Egyre népszerűbb az üdülési csekk: míg 2006-ban nagyjából 15 milliárd, addig 2007-ben már 30 milliárd forintért vásároltak ilyen csekkeket a dolgozóiknak a cégek és költségvetési intézmények. Ezzel a lehetőséggel tavaly 1,7 millió ember élhetett 8003 elfogadóhelyen, például belföldi szálláshelyeken, múzeumokban, egészségügyi intézményekben, közlekedési eszközökön vagy sportlétesítményekben.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál (MNÜA) négy rászoruló csoport idén 2,7 milliárd forint értékben pályázhat a csekkekre. A lehetőséggel 62 évesnél idősebb nyugdíjasok élhetnek, akiknek a havi jövedelme nem éri el a 75 ezer forintot. Pályázhatnak kettő vagy több gyermeket nevelő munkavállalók, ha a havi bruttó keresetük 100 ezer forintnál alacsonyabb. Külön kategóriába kerültek a fogyatékossággal élő személyek, valamint a szakiskolákban tanuló diákok. Ez összesen 60 ezer embert érint. Az adatlapokat az önkormányzatok ügyfélszolgálatain, illetve a Tourinform irodákban lehet beszerezni, a pályázatokat február 1 és április 15. között lehet benyújtani. Részletek a www.udulesicsekk.hu honlapon olvashatók - mondta a Független Hírügynökségnek Karácsony Mihály, az MNÜA elnöke.

Az üdülési csekkek népszerűségével sajnos együtt járnak az esetleges visszaélések is. Az MNÜA ilyen esetekben azonnal kivizsgálja az ügyet. Eddig több, mint 40 jogerős ítélet született cégek vagy magánszemélyek ellen, akik át akarták játszani valaki másnak az egyébként nem átruházható üdülési csekket. Ez adóelkerülés, ezért fellépnek ellene. Azok a beváltóhelyek is szankcióra számíthatnak, amelyek a névérték alatt akarják elfogadni a csekket, vagyis például 10 ezer forintos érték helyett csak 8-9 ezer forint értékű szolgáltatást akarnak nyújtani. Az ilyen cégeket először csak figyelmeztetik, és ha folytatják ezt a gyakorlatot, kizárják az elfogadóhelyek közül, ami súlyos anyagi kárt okozhat egyes szolgáltatóknak - mondta Karácsony Mihály.

Az MNÜA elnöke hozzátette: ha egy cég a sajtóban, például az interneten hirdetést ad fel és jogosulatlan személyeknek játszaná át az üdülési csekkeket, akkor a Fogyasztóvédelmi Hatóság először 100-200 ezer forintos bírságot, ha pedig komolyabb az ügy, akkor még súlyosabb büntetést szab ki. Ha magánszemély játssza át valakinek az üdülési csekkjét, akkor a szolgáltató nem kapja meg a pénzét. Ha a helyzet súlyosabb, vagyis nagyobb tételről van szó vagy üzletszerűen, pénzért árulja valaki a csekkeket, az már adócsalásnak minősül, amit az MNÜA azonnal jelez az APEH-nek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában