Ország-világ

2008.01.22. 11:54

Befejeződött a Kapos Volán dolgozóinak sztrájkja

Délelőtt fél 10-kor befejeződött Somogy megyében a Kapos Volán dolgozóinak sztrájkja. Az akció sikeres volt, mert csaknem az összes munkavállaló, 600 ember csatlakozott a demonstrációhoz - mondta a Független Hírügynökségnek Dobi István, a Közúti Közlekedési Szakszervezet kaposvári elnöke.

A cég vezetésével azonban nem jutottak egyezségre, a következő napokban tovább tárgyalnak. Ha a megbeszélések továbbra is eredménytelenek lesznek, akkor jövő szerdán, január 30-án újból hatórás sztrájkot tartanak.

A keddi munkabeszüntetés hajnali fél négykor kezdődött. Autóbuszvezetők, szerelők, termelési irányítók sztrájkoltak. Emiatt a 720 járatból 512 nem indult el. Csak három városba - Budapestre, Szombathelyre és Győrbe - mentek buszok reggel háromnegyed 6 körül. Emellett 15 szerződéses járat is elindult, ezek munkába vitték az embereket, valamint két különjárat is közlekedett. A sztrájk ideje alatt a MÁV nem indított kisegítő vonatokat.

Akik a munkabeszüntetés miatt nem tudtak a munkahelyükre, vagy iskolájukba eljutni, azok hiányzása igazolt, igaz, a dolgozók erre a napra nem kapnak munkabért - legalább is így nyilatkoztak azoknál a cégeknél, amelyeket korábban megkeresett a Független Hírügynökség. Az utasok azonban valószínűleg értesültek a sztrájkról, mert a kaposvári főpályaudvaron senki sem várakozott kedden hajnalban.

A hatórás munkabeszüntetés alatt két helyen volt sztrájktörés: Nagyatádon egy nyugdíjas buszsofőr rövid időre munkába állt. Reggel hat óra körül két fordulót tett meg 5-10 kilométeres körzetben, de egyetlen utasa sem volt. A másik pedig Fonyódon történt, ott a Kapos Volán alkalmazásában álló buszsofőr vette fel a munkát.

A sztrájk végén, fél 10-kor mindenki munkába állt: Somogy megyében egyszerre 200 járat indult el. A menetrend szerinti közlekedés várhatóan délután három óra körül áll helyre.

A Kapos Volán dolgozói azért sztrájkoltak, mert így akarták elérni, hogy legalább 8 százalékos béremelést kapjanak, ami átlagosan bruttó 12.500 forint. A Volán vezetése viszont csak bruttó 10.000 forintot adna, ami a szakszervezet szerint elfogadhatatlan. Egy buszvezető átlagosan havonta nettó 75-80 ezer forintot keres a társaságnál, míg egy szerelő nettó 70-75 ezer forintot.

A következő napokban tovább tárgyal a szakszervezet a cég vezetésével. Ha azok is eredménytelenek lesznek, akkor jövő szerdán, január 30-án újból hatórás sztrájkot tartanak - mondta Dobi István.

Címkék#sztrájk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában