Ország-világ

2008.01.14. 08:27

Bizakodóbb a magyar lakosság

A GKI fogyasztói bizalmi indexe a tavaly januári 12 éves mélypontjáról az év közepéig mérsékelten javult, majd novemberre ismét az év eleji szintre romlott. Decemberben azonban ismét a 2007 évi, augusztusban mért csúcspontját érte el.

Különösen a lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulására vonatkozó várakozások javultak észrevehetően - derül ki a GKI által az Európai Unió támogatásával készült felmérésből. A lakosság optimistábban tekint megtakarításai képessége és a munkanélküliség alakulása elé. Az áremelkedésről alkotott várakozás, a szintén a nyártól megfigyelhető romló tendencia ugyancsak megfordult és kissé enyhült az aggodalom.

Az ipar szereplőinek konjunkturális reményei ezzel szemben rosszabbak lettek decemberben, különösen a rendelések és a saját készletek megítélésben. Nem meglepő módon az exportra termelők reményei viszont javultak a külföldi megrendelések alakulásáról. Az építőipar a jelek szerint kikerült a novemberi mélypontról, javuló várakozások övezik a következő időszakot.

A kereskedelem hangulata ugyan kissé javult, de változatlanul igen alacsony a bizalmi index. Optimistábbak a szektor helyzetének megítélésében, de határozottan növekedett a következő negyedévi áremelkedések várt mértéke.

A szolgáltató ágazat hangulata vegyes képet mutat: a forgalom növekedésében bíznak a cégek, az üzletmenet várható alakulásában azonban pesszimistábbak voltak decemberben, a foglalkoztatottak létszámának megítélése pedig nem változott novemberhez képest.

A magyar gazdaság helyzetére az üzleti szféra változatlanul tekint, a lakosság körében viszont november után decemberben is jelentősen javult a gazdaság megítélése, de a vélemény változatlanul igen pesszimista - derül ki a GKI konjunktúra-indexéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában